Särskild utbildning för vuxna (särvux)

Habo kommun har ansvar för att de som bor i kommunen får studera på särvux om de vill. Kommunen ska också arbeta för att den som har rätt till särvux blir intresserad av att studera där.

Du som inte har de kunskaper som man får på särskolan har rätt att studera på särvux. Du ska också vara 20 år, bo i Sverige och klara av utbildningen på särvux.

Särvux ska ge dig kunskaper så att du bättre klarar av att arbeta, bo och ha en bra fritid, och ge dig kunskaper så att du kan fortsätta att studera. Undervisningen ska passa varje elev och vad den behöver. Utbildningen kan vara på ditt eget språk om du inte kan svenska, men då ska du också få undervisning i svenska.

Undervisningen sker i Jönköping.

Vad är särskild utbildning för vuxna (särvux)?
Särvux ingår i det offentliga skolväsendet och är en frivillig, egen skolform. Utbildningen omfattar grundläggande särvux, vilket motsvarar obligatoriska särskolan (nivåerna träningsskola och grundsärskola) samt gymnasial särvux motsvarande utbildning som ungdomar kan få på de nationella eller specialutformade programmen i gymnasiesärskolan.

Vem går i särskild utbildning för vuxna?
Vuxna med utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada har rätt att delta i särskild utbildning för vuxna från och med andra kalenderhalvåret det år han eller hon fyller 20 år. Eleven ska sakna sådana kunskaper som utbildningen syftar till att ge, och ha förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.