Månadens miljötips - Juni 2017

Välj bort plastkassen och dessa sju produkter för miljöns skull!

Produkter vi väljer att använda i vår vardag har stor påverkan på både miljön och vår egen hälsa. Greenpeace har listat 8 produkter som många av oss använder ofta, men som vi bör undvika.

1. Kaffekapslar
Kapslar som används i espressomaskiner visar sig vara svåra att återvinna och tusentals metallkapslar hamnar i stället på soptippen varje år.

2. Tandkräm med plastkorn
Flera tandkrämer innehåller mikroplaster som förorenar vår natur och våra hav då de inte är nedbrytbara. Undvik till exempel tandkrämer som innehåller polyeten (PE) och polymetylmetakrylat (PMMA) och välj miljömärkt så långt det går.

3. Ätpinnar
Engångspinnar från restauranger bidrar till skövling av skog i Asien. Använd diskbara pinnar istället, alternativt kniv och gaffel.

4. Våtservetter
Våtservetter är varken bra för huden eller miljön, då de innehåller kemikalier och plast. Därför ska de inte spolas ner i toaletten och helst undvikas helt. Vid blöjbyten bör de bytas ut mot torra tvättlappar som kan fuktas med vatten.

5. Plastpåsar
Dra ner på plastpåsekonsumtionen genom att använda tygkasse, väska eller genom att återanvända plastpåsar. Tacka nej till plastpåsar du inte behöver när du handlar.

6. Engångsbatterier
Genom att använda dig av uppladdningsbara batterier kan du gynna både miljön och plånboken, då det är bättre långsiktigt. Om du använder engångsbatterier bör dessa återvinnas.

7. Tepåsar av plast
Använd helst löste och tesil när du dricker ditt te, men om du använder dig av tepåsar bör du välja en påse som är gjord av papper. Tepåsar gjorda av plast har naturen svårt att bryta ner.

8. Engångsrakhyvlar
Många engångsrakhyvlar hamnar på soptippen och skapar då ett berg av plast. Välj istället en elektrisk variant, alternativt en rakhyvel med utbytbart blad.