Varje droppe är värdefull

Vissa kommuner i länet lider av torka och det är därför viktigt att du funderar över din vattenanvändning. Grundvattennivåerna är bland de lägsta genom tiderna just nu.

Varken nederbörd eller snösmältningen gav ett större tillskott till grundvattnet under 2016. Detta har gjort att yt- och grundvattennivåerna är mycket låga.

Kommunala brunnar kontrolleras varje vecka
Grundvattennivån i de kommunala brunnarna i Furusjö, Baskarp och Brandstorp har kontrollerats med regelbundenhet sedan förra året. Vattennivån i de kommunala brunnarna kontrolleras varje vecka och senaste kontrollen var den 14 juli. Samtliga brunnar hade normala nivåer, vilket innebär att det i dagsläget inte finns någon risk för att vattnet ska ta slut i det närmaste, men vi är i stort behov av regn även fortsättningsvis.

Så här kan du spara vatten
Många enskilda brunnar har sinat och tillgången på vatten har varit dålig på många ställen. Vardaglig vattenanvändning påverkar grundvattennivåerna i kommunerna. Du som privatperson kan göra många saker för att hushålla med vattnet:

• Duscha kortare tid med snålspolande munstycke, du kan minska vattenförbrukningen med hälften och sparar samtidigt pengar. Fem minuter kortare dusch kan motsvara en vattenbesparing på upp till 70 liter.
  • Låt inte vattnet rinna medan du borstar tänderna. Stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar sparas närmare 36 liter vatten.
  • Undvik att bada i badkar helt och hållet. Ett badkar rymmer omkring 200 liter vatten.
  • Diska inte under rinnande vatten och kör bara disk- och tvättmaskinen när de är fulla.
  • Tvätta bilen i automattvätt.
  • Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola för att få det kallt.
  • Samla regnvatten i tunnor för att vattna i trädgården.