Afterwork – Bakom den perfekta fasaden

Onsdagen den 31 augusti anordnade Folkhälsorådet en afterwork på Spinnet med temat ”Bakom den perfekta fasaden”. Victoria Laag, psykolog från Region Jönköpings län, pratade om hur vi kan få ihop vårt livspussel.

Victoria skickade med tre saker att tänka lite extra på i strävan efter en bättre balans i vardagen:

1. Återhämtning - Det är inte en extra belastning i sig som avgör om man tål den – utan möjligheterna till avslappning och vila efteråt. Ledig tid innebär inte automatiskt återhämtning om vi fyller den med alltför mycket aktiviteter eller fortfarande bär med oss och har svårt att släppa tankarna på jobbet. Vi behöver utöver nattsömnen små pauser under dagen samt tid till ”lågansträngningsaktiviteter”, d.v.s. lättare fysisk eller mental aktivitet som skiljer sig från det vi i övrigt har gjort eller arbetat med under dagen.

2. Prioritera - dygnet har bara 24 timmar, vilket innebär att vi inte hinner allt vi tänker att vi borde. Att fundera över vad som är viktigast och oumbärligt för just mig gör det lättare att säga nej till sådant som kommer längre ner på vår ”lista”, även om det ibland handlar om att välja mellan två roliga aktiviteter.

3. Acceptera - ingen hinner allt eller är lycklig och glad jämt. Inte ens de som ser mest lyckade ut på sociala medier eller på tidningsomslagen. Att sträva efter ett ouppnåeligt tillstånd gynnar inte hälsan. Försök se till det som just du har och kom ihåg att du duger som du är oavsett om någon annan ser ut att ha det härligare och bättre. Vi behöver bli snällare mot varandra – och inte minst mot oss själva! Våga prata med andra – både om sådant som funkar bra och mindre bra,  och våga visa att inte du heller är ”perfekt”.