Färsk kyckling - ska jag vara orolig?

Ovanligt många personer i Sverige har blivit sjuka på grund av en bakterie som heter campylobacter under hösten och vintern. Här får du mer information om hur du ska hantera kyckling.

Orsakerna till ökningen är inte helt säkra men färsk kyckling är en känd källa till smitta.
Vill man äta färsk kyckling är det viktigt att tänka på hygienen vid tillagning. Följ Livsmedelsverkets råd så undviker du att bli sjuk:

  • Genomstek alltid kyckling - genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier.
  • Var noggrann med hygienen, tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

Det finns mer information att läsa här: Livsmedelsverket