Planprocess, översiktsplanering
När förslag till översiktsplan eller en ändring av denna upprättas ska kommunen samråda med länsstyrelsen, regionplaneorgan och andra kommuner som berörs av förslaget. Tillfälle till samråd ska även finnas för de myndigheter, sammanslutningar och enskilda kommuninvånare som har ett väsentligt intresse av förslaget.
Efter samrådet sammanställs framförda synpunkter i en samrådsredogörelse. Därefter ställs planen ut för granskning under minst två månader och då har kommuninvånare möjlighet att lämna synpunkter över förslaget. Det ska göras skriftligen under utställningstiden. Länsstyrelsen som ska bevaka de statliga intressena framför sina synpunkter i ett speciellt granskningsyttrande som bifogas planen vid antagande.
Efter granskningen sammanställs de synpunkter som kommit in i ett utlåtande. Översiktsplanen antas slutligen av kommunfullmäktige. Kommunen ska efter att beslutet om antagande eller ändring av översiktsplan skicka antagandehandlingarna till Boverket, länsstyrelsen, regionplaneorgan och andra kommuner som berörs av förslaget.