Växter och insektshotell

Vill du vara med och tävla om bästa trädgård för vilda pollinatörer?

Hjälp trädgårdens hjältar – gynna pollinatörer!

Habo kommun ordnar en tävling för bästa trädgård för vilda pollinatörer. Vi vill peppa folk att vara med och gynna vilda pollinatörer på ett kul sätt. Vilda pollintörer är livsavgörande för våra ekosystemtjänster och den biologiska mångfalden på vår planet.

Vill du vara med?

Fina priser och hedersomnämnande utlovas till vinnarna!

Vem kan vara med och tävla?

Alla med villaträdgårdar i Habo kommun kan vara med.
Inga förkunskaper krävs. Att vara med och tävla är helt kostnadsfritt.

När är tävlingen?

Anmälan öppnar 1 april och stänger 15 maj. Tävlingen pågår till 15 augusti. Den 25 augusti kommer vår jury kora vinnarna.

Hur går tävlingen till?

När du anmäler dig till tävlingen ska du skicka foton på trädgården. Efter att du anmält dig är tävlingen igång.

Du bestämmer själv vad du vill göra med din trädgård och hur du utvecklar den. Juryn kommer att titta på hur du utvecklat din trädgård, om det finns flera olika sorters insatser som gynnar vilda pollinatörer i din trädgård och hur du kombinerat insatserna. Ett tips är att tänka på att de vilda pollinatörerna behöver både mat och boplats.

När tävlingen är slut den 15 augusti kommer vi be om fler foton. Sedan kommer juryn att bedöma de tävlande trädgårdarna utifrån ett gäng kriterier. Planen är att juryn besöker de trädgårdar som blir finalister. Hur många finalister det blir beror på hur många tävlande det blir.

Den 25 augusti korar juryn vinnarna.

Vilka är juryn?

Gunnar Pettersson, oppositionsråd Habo kommun
Johannes Esberg, kommunekolog Habo kommun
Diana Karlsson, gata/parkenheten Habo kommun
Ingrid Karlsson, Jordbruksverket
Niklas Johansson, SLU Sveriges lantbruksuniversitet

Vill du få inspiration och tips till din trädgård?

Kika bland länkarna i länkboxen.

Tävlingen är en del av projektet "Nyskapande, skötsel och kampanj för att gynna tätortsnära pollinatörer i Habo" med finansiering av LONA. Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt är medfinansiär för genomförandet av detta projekt.