Närbild på Anna Hägström
Anna Häggström, ägare av Per och Lisa

Företagsintervju: Per och Lisa

Butiksdöden har blivit ett begrepp i Sverige de senaste åren. Det är omöjligt att driva en fysisk butik, speciellt utanför storstäderna sägs det. Men stämmer det?

2012 köpte Anna Häggström butiken Per och Lisa i Habo, och att den låg just i en mindre ort var en av de saker som lockade henne.

Anna är i grunden florist men hade arbetat som säljare/agent för olika klädföretag i några år när drömmen om att starta eget började slå sig fast.

- Jag letade efter en lokal och ville vara utanför stan, för att kunna ha den personliga kontakten med kunderna.

- Jag såg det här huset och kakelugnarna, och i och med att jag visste att Habo är på gång kände jag att jag hade hittat rätt, berättar Anna.

För 30 år sedan när butiken Per och Lisa öppnade i Habo hade butiken en helt annan stil och inriktning mot vad den har idag.

- Från början var det bara en barnbutik. När jag tog över revs allt ut och konceptet gjordes om. Egentligen köpte jag bara ett skal och ett namn, säger Anna Häggström.

Barnkläderna fick vara kvar men in i en nyrenoverad butik kom även damkläder och inredning. Sedan några år tillbaka säljs det också herrkläder i butiken.

Kläder hänger på väggarna i butiken och längs bort i bilden är ett bord med inredningsdetaljer.

Utmaningar med att driva butik

- Det är svårt att driva en fysisk butik, det kräver verkligen all vaken tid av en, berättar Anna.

Varför gör du det då?

- För att det är så roligt! Jag tycker om att få vara kreativ och jag älskar färg och form.

Annas engagemang går inte att ta miste på och hon arbetar hårt för att Per och Lisa ska synas och höras men också för att de ska vara kännetecknade med god service.

- Kunskapen ligger bakom vår framgång. När en kund kommer in vet vi vilka storlekar som passar och har tid att verkligen hjälpa kunden att hitta rätt plagg, förklarar Anna och fortsätter.

- Många känner sig hemma här, och de vet att de köper en produkt av kvalité hos oss.

Att servicen är i fokus är klart redan när man kommer in i butiken. En kaffemaskin står puttrandes vid entrén och vill man kan man ta sig en kopp under tiden man kollar på kläder eller inredning.

- Vi arbetar för att det ska vara en upplevelse att handla hos oss. Du ska få något mer än om du hade handlat online. Varje vecka, ibland dagligen, hänger vi om i butiken för att det ska kännas nytt när personer kommer in, berättar Anna.

- Vi har även börjat med event. Då kan företag eller kompisgäng boka in sig i butiken och få gå runt att handla själva. Det blir mer utrymme för råd till den specifika kunden och de kan verkligen få ta sig tiden att gå runt och leta.

Årets företagare 2018

Förra året utsågs Anna Häggström till årets företagare av Företagarna i Habo, motivering grundades i hennes engagemang och servicekänsla.

- Jag tror jag fick priset för att jag verkligen kämpar för Habo och försöker att bidra till en positiv utveckling i kommunen.

- För att Habo ska fortsätta utvecklas tror jag det är viktigt att vi lyckas hålla kvar den känslan som finns idag. Målet ska inte vara att bli som Jönköping utan att vara just Habo, säger Anna Häggström ägare av Per och Lisa.