Närbild Fredrik Lundberg
Fredrik Lundberg, VD och projektledare Seriflex Grafiska AB

Företagsintervju Seriflex Grafiska AB

Med lokaler 5 minuters promenad från Habo centrum, samarbete med fler lokala företag och en chef som är uppvuxen i Habo är Seriflex Grafiska AB inte bara ett lokalt förankrat företag utan Habo kommuns centralaste industri. Fredrik Lundberg är tredje generationens grafiker och driver sedan 1989 Seriflex Grafiska, ett tryckeri mitt i Habo.

För de invigda berättar namnet Seriflex Grafiska AB en hel del om företagets verksamhet men för oss andra kan en tydligare presentation behövas.

- Namnet kommer ifrån två trycktekniker, Serigrafi och Flexografi. Det var de två teknikerna vi använda när vi startade 1989, idag använder vi inte flexografi längre. Men vi behöll namnet eftersom vi är flexibla, säger Fredrik Lundberg, VD och projektledare, och skrattar.

Just trycktekniker är centrala delar i Seriflex Grafiska arbete, då de är just ett tryckeri med inriktning på displayer, förpackningar och dekaler. Här trycks loggor, texter och bilder på allt från wellpapp till trä och slutprodukten kan vara allt från en designad kartong till dig själv utskriven i verklig storlek.

- Vi gör inga massproduktioner utan vi arbetar ofta med mindre ordrar, allt från en vara och uppåt. Det och att vi kan erbjuda korta leveranstider, eftersom att allt görs på ett och samma ställe, gör oss lite unika, berättar Fredrik.

Seriflex Grafiskas kunder är ofta andra tryckerier eller reklambyråer som vill ha hjälp att exponera produkter i butiker på olika sätt. Fredrik berättar att processen ofta börjar med en handgjord skiss från kunden på hur de tänker sig att exponeringen ska ske. Det är sedan upp till Seriflex Grafiska att utveckla och göra verklighet av idéen.

- Ska man lansera en ny produkt behöver man visa upp den rätt så att den får uppmärksamhet. Exponerar man en vara snyggt kan det leda till spontanköp för att kunden lägger märke till varan, något kunden kanske inte skulle ha gjort om den bara låg på hyllan, förklarar Fredrik och fortsätter.

- Det kan också handla om att kunden vill visa upp en produkt på en mässa eller vill ha en snygg kartong för att visa flera produkter under ett säljmöte.

Montage: skrivare till vänster, kartong med nycklar till höger.

Även om Seriflex Grafiska levererar till hela landet, både till små lokala företag och stora internationella företagskoncerner är inte Fredriks mål att Seriflex Grafiska ska bli en nationell storspelare.

- Idag är vi 7 anställda och vi har varit större men då var företaget mer tungstyrt och det kreativa försvann till viss grad. Det finns en poäng med att inte vara större, nu har vi plats för att vara flexibla och våga gå vidare med idéer som annars inte hade gått.

Men att Seriflex Grafiska inte har som mål att växa innebär inte att företaget står stilla. Som första företag i Norden köpte Seriflex Grafiska in en ny storformatsskrivare från Canon som möjliggör snabbare tryckning. Skrivaren har LED-lampor som gör att bläcket fastnar betydligt snabbare på produkten. Att fortsätta utveckla maskinhallen är ett mål för Fredrik men den riktiga utmaningen ligger på annat håll.

- Utmaningen ligger i att fortsätta levererar konstruktioner som sticker ut. Det är det kreativa och roliga med det här jobbet, säger Fredrik Lundberg, VD Seriflex Grafiska AB.