Fridfullts ägare sitter i skräddarställning i gräset och håller i en slags trumma.

Fridfullt i Habo

Frida Malmquist berättar om sitt företag Fridfullt i Habo, en verksamhet inom friskvård och hälsa. "Jag visste redan som 20-åring att jag ville in i den branschen".

Min studio ligger i Företagshuset X26 i Habo och dit är mina kunder välkomna för att njuta av sköna massagebehandlingar, gå på yoga, eller kanske få hjälp att komma tillrätta med obalanser i kropp och själ genom mer individuell coaching/träning. Mitt driv och syfte med verksamheten är att få fler att ta hand om sig själva i förebyggande syfte, och värna om sin hälsa. Och att Fridfullt kan vara en trygg och lugn plats att komma till för återhämtning, inspiration och balans. 

Press och stress

Vi lever i ett samhälle med hög press och stress, i ett orimligt högt tempo och där vi hela tiden är tillgängliga och uppkopplade. Tyvärr prioriterar många bort tid för vila, pauser och återhämtning. Och orsaken till att psykisk ohälsa så snabbt breder ut sig i samhället idag beror bland annat på den höga anspänningen i vardagen och stress, i kombination med brist på sömn och återhämtning. 

Jag utgår från hela människan i mötet med mina klienter. Att se och förstå att kropp och själ hänger samman. Det finns tyvärr inga magiska piller eller ett endaste recept som kan bota ohälsa, fysiska åkommor och mental obalans. Vi behöver istället förstå att vi måste sakta ner och prioritera annorlunda, och att vi själva sitter på makten att kunna förändra. Små hälsosamma steg i rätt riktning och vi kan börja hämta tillbaka kraften inom oss. Och kanske börjar det med ett besök på Fridfullt där du blir varmt och mjukt omhändertagen, och där du för en stund bara få vara människa utan krav och prestation. 

Fokus på att främja välmående och hälsa

Jag började tidigt intressera mig för friskvård och visste redan som 20-åring att jag ville in i den branschen. Jag utbildade mig därför i unga år till Spa-terapeut på Axelssons gymnastiska institut i Stockholm, som är Nordens största och äldsta skola inom friskvård. Det lockade mig att det var ett vårdande yrke, men att fokus inte låg på det sjuka utan i stället på att främja välmående och hälsa. Det har blivit fler utbildningar och kurser på Axelssons och andra skolor genom åren, där jag breddat min kompetens inom olika områden. Bland annat utbildningar inom fler massagetekniker, utbildning till yogalärare, soundhealer (musikterapi) och optimumtränare (träning/coaching för en kropp i bättre balans, fysiskt/mentalt). 

Att vara egen företagare

Jag startade upp mitt företag 2013 och jobbade parallellt med annat jobb under något år innan jag vågade satsa fullt ut på mitt eget. Idag jobbar jag 100 % med Fridfullt. Såklart var de första åren lite stapplande och det tog också sin tid att forma företaget precis så som jag ville och önskade. Att jobba själv, som jag gör, innebär en hel del utmaningar. Man ska ju liksom kunna lite av allt och det kräver god planering, struktur, att kunna hålla många bollar i luften samtidigt och helst hela tiden ligga steget före. Som tur är har jag många ”kollegor” i företagshuset där jag jobbar. Så även om jag är själv med mitt företag finns där alltid vänliga människor nära till hands att prata med och ibland också ventilera frågor som allmänt rör oss egna företagare. Det är guld värt. Jag trivs oerhört bra med det självständiga arbete jag har och den frihet det innebär. Men det är också viktigt med input utifrån och att ha goda relationer nära till hands. 

Yoga är för alla oavsett kön

De kunder som kommer till mig kan vara i alla möjliga åldrar från tonåring till pensionär. Kvinnor och män ganska jämt fördelat, i alla fall när det kommer till massagebehandlingar. Däremot är det klart fler kvinnor som vänder sig till yogan. Varför? Jag tror generellt att kvinnor är bättre på att sätta värde på den lite mjukare träningen och att det fortfarande kan finnas en viss föreställning hos män att yoga främst är för kvinnor. Fast jag skulle vilja säga att yoga är för alla oavsett kön. Alla behöver verktyg för att öka rörligheten i kroppen i vår stillasittande livsstil. Och vi kan alla behöva en stund då och då där vi kan och får vara mer med oss själva i kroppen och sinnet, koncentrera oss och centrera oss. Vi behöver alla grunda oss och landa lite mer inuti, släppa prestige och bara andas. Så min önskan är att fler män kommer och testar på att yoga hos mig. Det är så skönt. Och ALLA är välkomna! 


 
På tal om yoga så har jag visioner och drömmar om framtiden och med hur jag vill fortsätta att driva och utveckla mitt företag. Som jag tidigare var inne på så ökar tyvärr den psykiska ohälsan i samhället bland både yngre och äldre. Jag vet att mitt jobb är viktigare än någonsin och att det också hjälper många människor till bättre mående. Jag önskar kunna hitta samarbeten med andra som också tycker att vi behöver prioritera oss själva och vår hälsa här och nu. Tänk om jag tex skulle kunna erbjuda kurser i avslappning, meditation och andning som vänder sig till människor med utmattningsproblematik och eller annan psykisk ohälsa och där man fått remiss eller ”recept” utskrivet av läkare. Ett samarbete mellan mig, som brinner för att hjälpa människor att må bra och den traditionella vården som naturligtvis i grund och botten också har en önskan om att människor ska få vara friska. Mindre piller och symptomdämpande medicin, till mer individanpassad träning och handfasta verktyg för att införliva mer återhämtning och öka livskvaliteten hos människor på lång sikt. Och kanske behöver det inte gå så långt att vi söker hjälp först när vi kraschat. Att komma ut i näringslivet och erbjuda gruppträning på arbetsplatser tex är en annan tanke jag har. Jag tror många företag skulle vinna massor på det i längden. Och det kan vara allt från kortare rörlighetspass och få in lite syre till kropp och hjärna. Till guidning genom avslappning, meditation och andning. Finns massor av möjligheter och idéer här. Allt som krävs är en ledning som är öppen, nyfiken och mån om sina anställda. 

Oro och ovisshet hos våra ungdomar

Jag skulle också vilja få stöd från kommunen att kunna starta ett projekt för unga människor. Våra tonåringar har det tuffare än någonsin och inte minst i pandemitider då inget är som vanligt längre. Inställda aktiviteter, distansundervisning för gymnasieelever, oro, ovisshet. Och oavsett med eller utan pandemi är kraven på ungdomarna stora och pressen hög. Ett tryggt och tillåtande rum att komma till och få vara precis den man är skulle jag vilja erbjuda. Se och lära att lycka inte kommer från materiella ting, framgång och pengar. Utan att vårt sanna välmående finns bakom alla förställningar, värderingar och samhällets krav och normer. Tänk om unga människor tidigt fick känna på hur det känns att inte behöva jaga. Och istället få lära sig mer om sina fantastiska kroppar och dess inneboende kraft och förmågor. 

Det finns mycket jag skulle vilja göra och mycket som redan är igång. Och det är väl en del av att vara entreprenör, att blicka framåt och se möjligheter istället för hinder. Nu efter ett par ganska utmanande pandemiår så ser jag ljust på framtiden. Fler och fler börjar faktiskt välja sig själva framför annat. Kanske har just de här åren lärt oss att sakta ner, hoppas det. Min studio är välbesökt och många prioriterar sin yogapraktisering och sina massagebehandlingar väldigt högt. Den egentiden är guld värd för många. 
 
Till sist vill jag bara säga att det är först när vi stannar upp, saktar ner och landar i vårt lugn- och ro system som djup läkning på insidan av våra kroppar kan ske. Långsamheten vinner i längden!