Guldverkstán - kvalité och kunskap lönar sig

Sedan 1993 driver Niklas Karlsson och Lill-Kristin Karlsson Guldverkstán. Vi ställde några frågor för att få veta mer om företaget.
En person sitter och löder smycken vid en snickarbänk

Vilka är ni som driver Guldverkstán?

Det är jag, Nicklas Karlsson, och min fru, Lill-Kristin Karlsson. 

Hur startade Guldverkstán?

Guldverkstán startade 1993 som en renodlad verkstad i Jönköping som servade ett stort antal guldsmedsbutiker i Jönköping och runt om i Sverige. 2001 valde vi att flytta verksamheten till Habo Hotells källarlokaler där vi fortsatte med att serva andra butiker. I samband med flytten valde vi också att öppna en mindre butik. 2006 flyttade vi in i nya fräscha lokaler här på Jönköpingsvägen. I samband med flytten slutade vi att serva anda butiker och istället satsa fullt ut på vår egen verksamhet.

Vad erbjuder ni för tjänster?

I verkstaden erbjuder vi reparation av smycken, gravyr, omarbetning av kunds guld, specialtillverkade smycken som kunden själv får designa. Vi erbjuder förlovning- och vigselringar från leverantörer men vi är störst på att specialtillverka efter kundens önskemål. I butiken säljer vi egentillverkade smycken och inköpta smycken från andra varumärken. Vi har också håltagning och batteribyte på klockor. 

Vilka är era kunder?

Allt ifrån det lilla barnet till den gott vuxna.

Hur är det att driva en verksamhet i Habo? (företagandet, kundunderlag, säkerhet)

Vi tycker det är bra att driva en verksamhet i Habo men egentligen är kundunderlaget för litet för att bedriva denna typen av verksamhet. Därför har vi valt att synas utanför 50-skyltarna. Anledningen till att vi kan bedriva vår verksamhet är för att vi har lyckats att bygga upp en stor kundkrets utifrån.

Just våran bransch är en högriskgrupp. Det är inte säkrare att bedriva en verksamhet här än vad det är att bedriva den i en storstad. Säkerheten är a och o, därför har vi valt att ha en extremt hög säkerhet på vårt företag och ett tight samarbete med både polis och väktarbolag.  

Hur blir man guldsmed?

Det finns olika sätta att bli guldsmed på nu för tiden. När jag utbildade mig,1982, fanns endas Guldsmedskolan i Mjölby. De har ett upplägg som börjar med två år grundkurs sedan ett år högre specialkurs där man avlägger sina gesällprov. Efter det är det ett års praktik för att sedan få sitt gesällbrev. Jag kan även titulera mig som guldsmedsmästare och sten fattare. För den titeln krävs ytterligare utbildning, kunskap och erfarenhet. 1995 blev jag titulerad som guldsmedsmästare. 

Lill-Kristin började sin utbildning 1989 med ett år på yrkesskolan i Bergen. 1990 började hon som lärling hos Guld & Silversmide i Halmstad parallellt har hon läst teorin på Guldsmedshögskolan i Köpenhamn. Lill-Kristin avla sitt gesällprov på sin lärlingsplats där hon sedan också mottog gesällbrevet och fick titeln guldsmed.