Företagsintervju:  Habo Camping

Nästan alla i Habo med omnejd har någon gång åkt vägen ner mot badplatsen i Domsand och därmed passerat Habo Camping.
En man och en kvinna står framför ett litet rött hus med vita knutar
Rob och Nellie Lenting framför receptionen på Habo Camping

I den röda stugan, det första vi ser på campingen, hittar vi Nellie och Rob Lenting, campingens grundare och ägare. Här inne finns campingens reception där du även kan köpa mat, glass och diverse förnödenheter.

Det regnar när vi är på besök och Rob visar oss in i ett uterum med stora glasrutor, där många av campingens gäster väljer att vara när det är dåligt väder.

- I början av 2000-talet var vi på campingsemester i Sverige, vi tyckte att vi saknade en camping någonstans i närheten av Habo. Vi hade länge drömt om att starta en egen och då föddes idén om att starta en camping i Habo, säger Rob.

Rob och Nellie tog den första kontakten med Habo kommun 2004 och var sedan tillbaka igen för att undersöka mer under 2005.

Det var inte meningen att vi skulle bygga en ny camping men det geografiska läget här var helt perfekt samtidigt som kommunledningen var hjälpsam, öppen och gjorde allt för att vi skulle kunna öppna här.

Flyttlasset gick till Habo
Rob och Nellie åkte med flyttlasset från Holland till Habo den 18 juli 2006 och bara en månad senare föddes deras son. Väl på plats var det stora utmaningar som väntade dem.

- Vi fick inte sålt huset i Holland, vilket gjorde att vi inte hade det kapitalet vi hade räknat med, vi hade heller inte fått helt klart med de bidrag och stöd som vi hade sökt, säger Rob.

När kapitalet äntligen var på plats så byggdes campingen i en rasande takt. –Huset ni ser där, det byggdes på sex veckor, säger Rob och pekar mot det gula servicehuset.

Campingen öppnar 
I juni 2007, lagom till midsommar öppnade campingen för sina första gäster. För att få fart på verksamheten så var de i början med i ett holländskt initiativ som hette ”Runt i Sverige” där holländare som drev campingar i Sverige förenade sig och gjorde gemensamma marknadsföringsinsatser gentemot den holländska marknaden.

- Vi insåg senare att konceptet fungerade mycket bra även mot den tyska marknaden eftersom tyskarna känner sig trygga när de kommer till en camping där de kan prata sitt eget språk.  Numera, under högsäsong i juli har vi oftast 30 procent svenskar, 30 procent holländare, 30 procent tyskar och 10 procent från andra nationaliteter.

Rob och Nellie hade räknat med att vara etablerade och kunna leva på campingen efter 5 år, men det tog 9 år innan någon av dem kunde ta ut en ordentlig lön. – Nu är det istället så att campingen är för liten för underlaget, vi skulle behöva ett nytt servicehus och en ny reception. Där ligger vår största utmaning just nu, säger Rob.

- Vi vill klappa oss själva på bröstet, vi har bidragit till att turismen har ökat i Habo. Många inser inte värdet av turismen, en del ser kanske utlandsregistrerade bilar på parkeringen vid mataffären och pengarna turisterna lägger där hade samhället inte fått in utan turismen.

Älgsafarin en lokal succé
Men campingen har också blivit känd för en speciell aktivitet under sommarmånaderna, älgsafari.

- Älgsafarin är en populär aktivitet som vi ordnar för våra gäster, vi presenterar alltid älgsafarin för de som checkar in och många nappar på det då. De allra flesta gångerna har vi sett älg men ibland blir det tyvärr bom. Älgsafarin är ett lokalt samarbete mellan oss, Tumbäcks Entreprenad och Omnibuslinjen. 

Rob förklarar att det geografiska läget också är det som gör att de kan leva på sin camping. -När turisterna ställer frågor om vad man kan göra i området så kan vi rekommendera något för alla intressen, här finns allt men det de allra flesta vill göra är att vandra i naturen.

receptionen habo camping.jpg

Det här året har varit ett mycket bra år för Habo camping, kanske det bästa någonsin men ändå har Rob och Nellie kommit på att det kanske är dags att gå vidare.

Nya utmaningar runt hörnet
- Nu är planen att sälja. Vi känner att det räcker nu. De nya investeringarna som vi måste göra, gör att vi hade hamnat tillbaka på ruta ett igen och det har vi inte lust med. Vi jobbar hela tiden, man känner lite dåligt samvete inför barnen eftersom vi har jobbat på deras sommarlov så länge de kan minnas.

Men Rob och Nellie har inga planera att flytta från Habo.

- Vi har köpt hus i Habo och kommer att bo kvar, det ska bli skönt med lite privatliv det har vi inte så mycket av nu eftersom vårt hus ligger på campingen.  Visst känner vi ett visst vemod, det är ju vår dröm vi lämnar men som de flesta företagare så lever vi med företaget dygnet runt och det ska bli skönt att få ta det lite lugnare, säger Rob innan vi säger hejdå utanför receptionen.