Foto på Habo Hobbys lokal på Elektrikergatan

Habo Hobby

I månadens företagsintervju har vi pratat med Habo Hobby som bland annat säljer modelltåg.

Habo Hobby är ett företag som funnits i flera år i Habo. Berätta om företagets historia och om hur det ser ut idag. 

Habo Hobby är en sammanslagning av två företag, Tågspecialisten som startades av Peter Alsén i Jönköping 1992 och N-modell som Anders Östlund startade i Habo 2005. Båda företagen sålde modelltåg men med olika inriktning, sedan 2014 finns detta i ett nytt bolag, Hobio AB, och med namnet Habo Hobby. Att verksamheterna slogs samman berodde i första hand på att det var tufft att driva företag ensam på fritiden. Sedan 2015 finns vi på Elektrikergatan i Habo där vi har 200 m2 lokalyta.

Verksamheten har utvecklats positivt genom åren och idag är det cirka 70/30 fördelning e-handel och butik.

Sedan 2018 är Anders bara passiv delägare. Jag, Peter driver två andra bolag, bl a annat Trejni AB som är en konsultfirma där jag själv är konsult, jag jobbar dels åt min gamla arbetsgivare och driver åt dom ett internationellt flyttföretag, jag har också ett uppdrag inom järnvägsbranschen.

Hur många är anställda finns på företaget?

Vi har en tjej som heter Jennifer som sköter den löpande dagliga verksamheten med pack och plock samt att ha butiken öppen.

Hur är det att driva en verksamhet i Habo?

Att vara företagare i Habo är trevligt och enkelt, det är lätt att få tag på någon på kommunen i olika frågor och Habo kommun känns som genuint intresserade av sina företagare. Vi skulle säkert kunna öka vår omsättning ytterligare i butiken genom att finnas i Jönköping eftersom Habo inte är vår huvudmarknad, det finns givetvis lokala kunder men inte i den omfattningen.

Vilka är era kunder och var finns kunderna?

En typisk kund är nog en man runt 40-60 år. Många åker oftast 10-15 mil hit eftersom vi är den enda stora hobbyaffären utanför storstäderna.

Finns det några utmaningar?

Absolut, att driva Habo Hobby som jag gör på ”fritiden” är ibland en utmaning att få tiden att räcka till, och som liten företagare med bara en anställd blir man oerhört sårbar när den personen är borta. Att sedan ha sjuklöneansvaret de första 14 dagarna är oerhört kostsamt, det är just nu å andra sidan inget problem.

Har den rådande corona-krisen påverkat ditt företag något?

För ovanlighetens skull så har vi ”drabbats” positivt och det blev en rejäl boom i mars då många blev tvingade att jobba hemifrån, även besöken i butiken på veckodagarna har ökat något. Det finns dock gott om utrymme så någon trängsel är det inte.

Vad är dina planer för företaget på lång sikt?

Att öka omsättningen givetvis, finns inga numerära mål utan att bli en större och mer komplett hobbybutik helt enkelt.

Har du något drömprojekt?

Jag skulle vilja ha en stor leksaksaffär som ett varuhus med allt från Lego till Modelltåg, alltså något för alla i åldern 0-99 år.

Avslutningsvis – vad har vi missat att fråga om Habo Hobby?

Att vi har kunnat utvecklats så bra beror till stor del att jag 2015 sade upp mig från min fasta anställning och blev konsult, sedan 2017 har jag haft mitt kontor på Habo Hobby och kan därmed kombinera verksamheterna även om just Habo Hobby till stor del sköts på fritiden.