En blå plastboll

Habo plast

Vi har intervjuat de nya ägarna till Habo plast som i Baskarp tillverkar plastdetaljer till flera olika branscher samt driver och tillverkar varumärket Jolly.

Nya ägare till Habo Plast – vilka är ni?

Frank, Andreas och Jimmy, tre före detta kollegor som sedan 1: a februari tillsammans är nya ägare till Habo Plast.

Vi har alla bakgrund inom fordonsindustrin, men med olika inriktningar. Frank och Andreas har länge arbetat med produktutveckling och innovation av nya produkter både yrkesmässigt, men även utanför jobbet. Plast som material, process och hur man konstruerar en detalj i plast, det har varit deras vardag i över 15 år vardera. Jimmy har mer fokuserat ledarskap och organisationsutveckling och genomför både utbildningar, föreläsningar och mentorskap på ämnet.

Jimmy är född och uppvuxen i kommunen, Frank är uppvuxen i Holland men har bott största delen av sitt liv i trakten. Andreas är ursprungligen från Lycksele.

Något vi har gemensamt är ett brinnande intresse för teknik och hur tekniska lösningar kan göra ens vardag bättre. Det tänket applicerar vi in i företaget för att hela tiden utvecklas och skapa ett skarpare erbjudande.

Ägarna Jimmy, Andreas och Frank
Jimmy, Andreas och Frank

Vad gör Habo plast? 

Vi tillverkar, genom formsprutning och extrudering (strängsprutning), plastdetaljer till flera olika branscher. Plastdetaljerna kan vara detaljer till tex. bilinredningar, boxar för att kapsla in elektronik, sportutrustning, musfällor med mera.  Belysningsprodukter är ett av våra fokusområden. Att få ljus att sprida sig jämnt och fint genom en plastbit är komplext men det är något vi har blivit duktiga på genom åren.

Habo Plast äger och driver också varumärket Jolly. Den första innebandyklubban producerades 1971 i Baskarp och sedan dess har Habo Plast tillverkat innebandyklubbor, bollar, skolgårdsklubbor, streethockeyklubbor mm.

Vad är det bästa med att driva eget företag?

-Friheten att kunna gå utanför de normala ramarna.

Vi tre ägare har arbetat inom stora globala organisationer och vi vet att med det följer en viss struktur. Struktur är bra, det är en hygienfaktor som bara ska finnas där. När den finns där så tror vi att genom en större flexibilitet och prestigelöshet som man som egenföretagare i mindre skala kan erbjuda genom att möta kunden för hens behov just där i stunden. Det skapar ett större värde.

Den möjligheten finns inte alltid i stora företag där alla har sin roll och sitt ansvarsområde, mycket faller mellan stolarna. Att driva eget företag kommer givetvis med ett stort ansvar, men också en möjlighet att snabbt kunna ställa om eller gå den där extra biten för att göra slutresultatet så mycket bättre, det är det bästa med att driva eget!

Vilka är era kunder?

Habo Plast har ingen typisk kund. I förra veckan mötte vi en entreprenör som har en idé hen vill förverkliga. Då kan vi bistå med produktutveckling och design hela vägen till serieproduktion. Det har vi flera bra exempel på. Ibland är det ett större företag som vill lägga ut en detalj för legotillverkning, då plast inte är deras core business. I de fallen bistår vi med verktygsframtagning, produktion, monteringsarbeten samt lagerhållning.

Vi har en bred kundbas inom ett flertal industrier. Bilinredningar, hushållsprodukter, belysningsprodukter, djurtillbehör och sportartiklar.

Fagerhults Belysning är en av våra kunder, ett samarbete som sträcker sig tillbaka till 70-talet. Extra roligt är det givetvis att de har sin verksamhet i samma kommun.

Finns det några utmaningar?

Plastindustrin är en bransch som precis som alla branscher har ett ansvar för sin klimatpåverkan. Plast som material är otroligt kostnadseffektivt i förhållande till sina egenskaper så att tänka sig ett samhälle utan plast på kort sikt är otänkbart. Som ett exempel så innehåller en modern bil ca 50% plast och det ökar. Med det kommer också ett ansvar för att de material vi använder har så liten miljöpåverkan som möjligt till ett rimligt konsumentpris.

Vi erbjuder våra kunder konsultation kring cirkulära flöden av icke förnyelsebara material där vi åtar oss att återanvända en viss procent av returflödet in i nya produkter. Vi erbjuder även komplement till fossila plaster eller i vissa fall biologiskt nedbrytbara plaster baserat på sockerrör.

Omställningen för klimatet är en utmaning då vi är en liten aktör, men vi är fast beslutade att göra vår del där det är möjligt.

Har den rådande corona-krisen påverkat ert företag något?

Corona-krisen har påverkat oss alla. Habo Plast tog det tidigt på allvar och införde fysisk distans mellan kollegor i fabriken samt noggrant följa de rekommendationer folkhälsomyndigheten delgav.

Vi har sett en minskad ordervolym hos några av våra kunder, vilket givetvis påverkar oss. Vissa kunder har gått starkare, det är branschberoende.

Det har också påverkat oss genom att vi var tidigt i våras ute och erbjöd vården skyddsvisir från oss. Ett exempel på hur man som litet bolag kan agera snabbt när marknaden förändras. Vi designade, gjorde 3d-utskrifter och tillsammans med en lokal aktör arbetade fram ett förslag på serieverktyg på bara några dagar, en process som normalt tar betydligt längre tid.

Habo plast, industrilokal i Baskarp
Habo plast, industrilokal i Baskarp

Vad är era planer för företaget på lång sikt?

Långsiktigt så ser vi att vi har stor potential att växa och har ambitionen att göra så. I våra nuvarande lokaler så har vi kapacitet för att dubbla vår omsättning, så där ligger vårt mål just nu.

För oss är det viktigt att vi bibehåller vår spets med korta leveranstider och den kostnadseffektivaste helhetslösningen, det arbetar vi dagligen med att optimera. Därför ser vi att organisk tillväxt är rätt väg framåt för oss i nuläget.

Det långsiktiga arbetet innefattar även ökad digitalisering av vår verksamhet, uthyrning av lokaler till andra företag med fokus på e-handel samt en ökad tillgänglighet för våra nya och återkommande kunder.

Som ett led i det så lanserade vi den 16:e Juni nu i år vår nya hemsida, där det finns möjlighet för de kunde som vill komma i kontakt med oss att använda vår chattfunktion direkt på hemsidan, utöver de vanliga kommunikationsvägarna. Gå gärna in och kika!

Baskarp känns helt rätt för oss långsiktigt och våra lokaler med delar från sent 1800-tal vill vi utveckla. 

Har ni något drömprojekt?

Drömprojektet just nu är att kunna erbjuda ett mindre e-handelscentrum för e-handelsbolag där vi bistår med kontorslokaler i industriromantisk miljö samt lagerlokaler.

Vi har flera tusen kvadratmeter lageryta som vi i dagsläget inte nyttjar, det vill vi ändra på.  

-Det vore så roligt att locka fler bolag till Baskarp och känna hur det bubblar i lokalerna av framåtanda i andra bolag precis som i vårt, säger Jimmy.

Butiken i Baskarp och tillverkning.
Butiken i Baskarp och tillverkning.

Avslutningsvis – vad har vi missat att fråga om Habo Plast?

Ni får inte missa vår Jolly sommarbutik i Baskarp. Det kan vara värt ett besök även för den som inte är innebandyintresserad. Vi säljer givetvis hela vårt Jolly-sortiment i butiken, men även träningskläder, kepsar, skydd, t-shirts, glass från Kling, fantastiskt kaffe från Budha Kafferosteri, ja till och med stjärtlappar inför vinterns pulkaåkning.

Eller varför inte testa hur hårt du kan skjuta en innebandyboll i vår Speedshooting. Allt i vår industrimiljö med byggnader från sent 1800-tal. Det tycker jag ni ska besöka. Följ oss på Facebook eller Instagram för mer information om öppettider.