Håkan Hagård står bredvid en Hagårds Lagårds höghöjdsbana med utsikt över en damm.

Företagsintervju: Hagårds Lagård

Ni som har åkt förbi Furusjö på väg mot Mullsjö har säkert sett ladan med skylten Hagårds Lagård på vänster sida. Företagets slogan ”Mer äventyr åt folket” är också uppsatt på väggen, en slogan som ganska bra sammanfattar Håkan och Jessica Hagårds vision

Idén att starta en äventyrspark grundar sig i målet att få den gamla släktgården att gå runt ekonomiskt.

- Mina föräldrar har haft jordbruk på gården under hela min uppväxt och det är svårt att få det att gå runt ekonomiskt när det är en mindre gård, speciellt om man är en dålig bonde som jag är, säger Håkan med glimten i ögat.

När Håkan och Jessica Hagård tog över gården under tidigt 90-tal började de fundera på hur gården kunde utvecklas och överleva på annat sätt. Mycket av tiden gick åt att underhålla byggnaderna, vinsten blev lämnad utanför.

- Vi åkte ner till Halland en kväll och köpte några paintball gevär. Då började vi förstå att sådant kunde locka folk att komma hit.

- Under 2014 fick vi företagsstöd från landsbygdsprogrammet för att bygga om på gården men vi insåg att pengarna från paintball inte skulle räcka som inkomst så vi funderade på vad mer vi kunde erbjuda.

Sakta men säkert har fler aktiviteter sedan dess lagts till. Idag erbjuder Hagårds Lagård bland annat klättervägg, höghöjdsbana, zipline, mångkamp, paintball, skytte och event för möhippor, svensexor samt företag.

- För varje år som går hittar fler och fler personer hit. Eftersom många av våra besökare kommer och gör en aktivitet är det viktigt att vi kan erbjuda flera olika och ständigt förnyar oss så att personer vill komma tillbaka för att prova nästa sak.

- Nu pågår säsongen från april till oktober så det vi funderar på nu är hur den kan gå att förlänga. Vi har bland annat pratat om någon typ av fångarna på fortet eller andra aktiviteter som går att göra inomhus.

En röd klättervägg inuti en lada som två pojkar klättrar upp för.

Håkan berättar även om planerna på att ge möjlighet att sova över. Nere vid den gamla kvarnen planeras det för en relaxdel och stugor som ska bli en form av naturboende.

- Det är viktigt för oss att gården fortsätter växa värdigt och att vi bevarar den fina natur som är här som vi vill att fler ska kunna få njuta av. Många Habobor blir förvånade över hur vackert det är här vid Julareds gamla kvarndamm, eftersom den inte syns från vägen. Vi tycker själva att denna plats är en historisk lokal pärla, som för många varit oupptäckt.

En annan marknad som växer är konferens. Möjligheten finns för företag eller föreningar att boka in en halv- eller heldag på gården.

- Företag har börjat hyra in sig och börjar dagen med att ha konferens för att sedan välja någon aktivitet att göra tillsammans, som en teambuilding övning. Då brukar vi även fixa med fika och lunch så att företagen får hela paketet.

Från och med i höstas slutade Håkan att arbeta deltid som lärare och lägger nu all sin tid på Hagårds Lagård.

- Skulle det inte funka är det ju tur att det alltid finns ett behov av lärarvikarier, säger en skrattande Håkan Hagård.