På bilden syns Irmas ägare när hon tar emot ett pris

Irmas

Irmas tobak är familjeföretaget som startades för cirka 40 år sedan av Irma Engdahl. Sedan starten har verksamheten förändrats en hel del. Irmas fick utmärkelsen Årets nytänkare i Habo 2020. Häng med när vi pratar med Camilla som driver Irmas idag.

Irmas är ett företag som funnits i flera år i Habo. Berätta om företagets historia och om hur det ser ut idag. Vilka ni är och vad ni gör?

När Irmas började, plockade man 25öres godisbitar bakom disk där kunderna fick välja godiset, under tiden har godiset utvecklats där kunderna idag plockar sitt egna lösviktsgodis. Även videofilmer var något som var i stort fokus där källaren var en videofilms avdelning, men senare dog det ut i samband med internet och dess olika medier. Spel har alltid varit en stor del av Irmas och detta har följt med hela tiden och förändringen där har inte varit stor.

Det är nu tredje gången vi flyttar Irmas och denna gången har vi mest yta och en väldigt stor lokal. Spelen är kommer alltid att vara en del av Irmas och denna gång har vi satt mest fokus på att ha en härlig glassbar med väldigt bra utbud, vi satsar även på att alltid ha färskt och bra lösviktsgodis där vi också nu kunnat erbjuda ett större utbud av lösvikten. Vi har även nu möjlighet att erbjuda sittplatser både ute och inne, där man kan avnjuta en kopp kaffe, en god glass eller en korv. Med den stora ytan har vi kunnat erbjuda våra kunder ännu fler utvecklingsmöjligheter, med bland annat, Frisbeegolf discar, TY mjukisleksaker och har ytterligare planer för framtiden, vilket uppskattas av våra kunder.

Vid flytten planerade vi att vi ville vara ett paketutlämningsställe som ledde till att vi nu inte endast är ett paketombud för Schenker utan också blev det för, DHL, Postnord, Bring och även InstaBox, detta för att kunderna smidigt ska kunna gå till ett ställe och hämta sina paket, vilket visade sig vara uppskattat av Haboborna. 

Hur många är anställda finns på företaget?

Vi är ett härligt gäng anställda, där vi hjälps åt och jobbar tillsammans för att ge den bästa servicen åt kunderna. Alla gör sitt bästa för att hjälpas åt. Denna utmärkelse som vi tilldelats är tack vare att vi har en fantastiskt bra personal som också har en väldigt stor del i denna utmärkelse. 

Hur är det att driva en verksamhet i Habo? (företagandet, kundunderlag, konkurrens?)

Jag anser att det är positivt att driva ett företag i Habo, då Haboborna gärna gynnar det lokala och ännu mer på senare år då samhället växer som det gör. Jag tycker det är fantastiskt roligt då man får en bra relation till kunderna. Vissa kunder har man känt i många år och man får även se alla ungdomar växa upp. Då Habo växer, är det även massa nya kunder vilket är väldigt roligt då man får lära känna nya människor dagligen. 

Vilka är dina kunder och var finns kunderna?

Kunderna är givetvis alla som bor i Habo, men vi har även kunder från Bankeryd, Jönköping och Mullsjö då dessa kunder anser att vi har god service. Vi har både stamkunder som är på Irmas varje dag och ungdomar som gärna hänger en stund. Irmas är en plats för alla, där alla kunder är välkomna. Det har även blivit ett ställe, en mötespunkt för folk att träffas och pratas vid.  

Finns det några utmaningar?

En rolig men även spännande utmaning har varit att satsa på Irmas och byta lokal, Jag/vi jobbar för att bidra och bevara ett levande centrum och jag hoppas att denna utmärkelse som vi fick innebär att alla andra känner att det är värt att satsa i Habo Centrum. Denna utmärkelse betyder väldigt mycket för mig och är något som jag känner tillsammans med alla företagare i Habo centrum, där man lyfter varandra, där det finns hopp. Jag hoppas att detta lyfter oss alla företagare, då vi har ett fantastiskt utbud i Habo Centrum. 

Har den rådande corona-krisen påverkat ditt företag något?

I denna rådande situation och oroliga tider, blir Irmas en trygg plats för många. Då många är hemma i dessa rådande tider, är Irmas en plats där kunder kan komma och uträtta sina enkla ärenden och sedan har vi även paketutlämningen som ökat under dessa tider. Som tidigare nämnt har vi planer att utveckla Irmas. Vi är en familj som gillar utmaningar och har alltid idéer på gång, så vad nästa projekt blir får framtiden utvisa.