Närbild på Ulrika Albers ihopsatt med en bild på en industrimaskin.
Ulrika Albers, CEO MedicaNatumin. Foto: Amanda Sandberg, MedicaNatumin

Företagsintervju - MedicaNatumin

Bredvid rondellen mellan väg 195 och Bränningeleden ligger några vita produktionslokaler ihopsatt med en kontorsbyggnad, på skylten står det MedicaNatumin. Få kan nog lista ut att här ligger ett företag som utvecklar, producerar, säljer och skapar ledande hälso- och skönhetsprodukter för försäljning till hela världen.

Bolaget har sin historia i Tenhult

men flyttade 2012 till Habo när företaget vuxit ur sina lokaler.  Samtidigt gjordes en stor investering i en modern maskinpark för produktion av kosttillskott, medicintekniska samt dermatologiska och kosmetiska produkter.

Fyra år senare förvärvades de av koncernen Medica Clinical Nord och tillsammans bildade de MedicaNatumin som fortfarande har sin bas och tillverkning i Habo men även sälj- och marknadsbolag i Jönköping och Moss, Norge.

- Vi har alla väsentliga funktioner inom koncernen, innovation och produktionsutveckling baserad på vår patentplattform, produktion och en stark sälj- marknadsorganisation. Vi har hela kedjan, säger Ulrika Albers och fortsätter, tillsammans har vi byggt upp starka varumärken från grunden inom hälso- och skönhetsindustrin.

I MedicaNatumins produktregister finns runt 30 st olika skönhet- och hälsoprodukter men det är en skönhetsprodukt som är värd att nämna lite extra, Jabushe.

- Studien som visar på Jabushes effekt mot hudens ålderstecken är unik då det är den första studie om en skönhetsprodukt i världen som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Dermatology, berättar Ulrika.

Jabushe.jpg

En internationell touch

När Ulrika steg in som CEO för koncernen i januari 2018 var det bara ett år efter sammanslagningen. Och det var hennes bakgrund inom läkemedelsindustrin och marknadsföring och kommunikation samt att Ulrika befunnit sig i internationella sammanhang under sin karriär som var några av de viktiga faktorerna som var avgörande när hon handplockades för jobbet av MedicaNatumins styrelse.

- Uppdraget var att bygga ett bolag som arbetar tillsammans och det lockade mig, förklarar Ulrika och fortsätter, tillsammans med ledningsgruppen började vi med att göra en treårsstrategi för hur vi ska bli ett bolag. Det är olika kulturer som ska gå ihop och det är en process som tar tid.

En internationell karriär är Ulrika inte ensam om i företaget att ha utan i Habo arbetar personal från bland annat Mexiko, Polen, Kroatien och Storbritannien men mycket kompetens kommer också från Habo, bland annat Ulrika själv som är uppvuxen här.

- Många av våra specialister är hittade lokalt och de med internationell bakgrund bor nu i Habo kommun, säger Ulrika och tillägger att det finns mycket kompetens i området.

Förutom att leverera produkter till hela Sverige, exporterar MedicaNatumin till övriga delar av Norden, Europa, Mellanöstern och Asien.

- Vi jobbar utifrån att ha ett sortiment som konsumenten vill ha och efterfrågar.

- Vårt mål är att någon av våra produkter ska finnas i varje hem, säger Ulrika Albers, CEO MedicaNatumin