Två män står framför en stor maskin
Stefan Ottosson och Andreas Wahlström kontrollerar produktionen på en av maskinerna i fabriken i Habo.

NordiQ har funnits i Habo sedan 1958

Har du någon gång kört på Hjovägen så har du säkert kört förbi NordiQ. Stefan Ottosson, VD på NordiQ tar emot oss en eftermiddag i januari.

- Här i Habo har vi funnits sedan 1958 men själva tillverkningen började redan 1946, då hette fabriken Jönköpings verkstadsindustri. Under åren har företaget haft många namn bland annat, Kendrion, Gnotec och nu NordiQ, säger Stefan.  Han fortsätter; - 2017 gjorde vi i ledningen en management buy out och köpte ut delar av Gnotec och bytte namn till NordiQ. Nu är vi sex delägare med olika positioner i företaget. 

NordiQ finns i Habo, Motala och Slovakien med totalt 150 anställda och 250 miljoner i omsättning. De jobbar främst mot fordonsindustrin men också mot övrig industri. I Habo finns det 80 anställda och de omsätter för 170 miljoner kronor. Här tillverkas delar till lastbilar, bussar och även till personbilar. Kunder till NordiQ är: Volvo Penta, Scania CV, Volvo Trucks, Renault Trucks, Volvo Bus Corporation och Volvo Car Corporation.

Delar i stål som Nordiq har tillverkat

- I den här fabriken jobbar vi med laserskärning, stansning, press och svetsning. I Motala-fabriken, som är hälften så stor som Habo, har vi även lackering vilket gör att vi ofta skickar delar som tillverkats i Habo till vår lackering i Motala. Det är inte lätt att bli godkänd som lackerare i fordonsindustrin så därför är vi väldigt stolta över att få leverera det till våra kunder, säger Stefan.

- Nu har vi också startat upp en fabrik i Slovakien. Vi behövde finnas där för att många europeiska kunder letar leverantörer öster ut och inte i Skandinavien. Här är vi fått nya kunder bland annat MAN och Meiller. Vi har även fått en stor order från ett bolag som gör brandskyddsutrustning som vi aldrig hade kunnat räkna hem om vi inte hade haft en fabrik i Slovakien.

I Habo jobbar NordiQ tätt med andra lokala företag runt fabriken. – Det är absolut en stor fördel med att vi ligger där vi gör. Den så kallade Gnosjöandan finns i hela den här regionen och det är väldigt bra för den här typen av företag, säger Stefan.

Vad ser du för möjligheter framåt?

 - Vi satsar på att få in nya kunder, i och med att vi har öppnat i Slovakien också så finns det goda möjligheter till det. Vi kommer också jobba med fortsatt effektivisering av våra processer. Automation blir bara viktigare och det är ett område där branschen verkligen behöver kompetens.

En stor maskin som skär i stål så att det sprutar gnistor

Stefan tar med oss ut i produktionen, väldiga maskiner skär i stål och det är full aktivitet runt maskinerna. – Vi är en av norra Europas största inom vår bransch, vi har en bred och bra maskinpark. Vid en av maskinerna träffar vi Varde som har jobbat på NordiQ i sex år. Varde började som anställd via bemanningsbolag i sex månader och fick sedan fast anställning. - Jag fick först köra en lite enklare maskin men sedan blev jag upplärd och nu kör jag de stora lasermaskinerna, säger Varde.

- Det är ofta så vi får göra, det är svårt att hitta kompetent personal. Då är bemanningsbolagen bra, vi kan testa om personen funkar hos oss och sedan lär vi upp dem internt, säger Stefan. - Innan vi går frågar Varde; Är ni från Habo kommun? Jag har precis köpt en tomt från er och ska bygga hus i Habo.