Traktor som kör på fält i solnedgång

Tumbäcks Gård

Tumbäcks Gård AB är ett företag som funnits många år i Habo. Vi har ställt några frågor till Henrik Johansson.

Tumbäcks Gård AB är ett familjeföretag som främst drivs av mig, Henrik Johansson och min far Erik Johansson. Vi har sedan 1986 sysslat med lantbruk, vilket vi fortfarande gör. För dryga tio år sedan började vi utveckla företaget inom bygg-, mark- och entreprenadtjänster. Dessa grenar har sedan vuxit sig allt större och utgör idag större delen av företagets omsättning.  Totalt är vi idag 9 personer som arbetar heltid inom företaget.

Vad är det bästa med att driva eget företag?

Det bästa är att få forma och utveckla idéer inom nya och befintliga områden.

Hur är det att driva en verksamhet i Habo?

Jag tror att Habo jämfört med andra kommuner är ganska bra att driva företag i. Vi lyckas ofta hitta bra samarbeten med andra entreprenörer och leverantörer. Det finns en bra framåtanda och expansion i kommunen vilket skapar en efterfrågan på produkter och tjänster.

Vilka är era kunder?

Våra kunder är både privatpersoner och företag. Vi erbjuder bl. a. tjänster inom bygg, mark, entreprenad, lantbruk och snöröjning.

Ett hus med byggnadsställningar

Finns det några utmaningar?

Utmaningarna är nog samma som för många egenföretagare. Att få balans på alla plan dvs. nöjda kunder, nöjda medarbetare, lagom med jobb utan att slita ut sig själv, hinna få tid för familj och vänner och att därefter även lyckas att få in tillräckligt med pengar för att kunna betala löner, bilar, maskiner och verktyg.

Har den rådande corona-krisen påverkat ert företag något?

Vi har, till skillnad från många andra branscher, haft väldigt mycket jobb och förfrågningar. Så för vår del har det varit fullt upp, något jag är väldigt tacksam för förstås.

En kille ligger på knä och sätter marksten

Vad är era planer för företaget på lång sikt?

Planerna är att fortsätta utvecklas inom befintliga områden. Sedan är ju ögonen alltid öppna för nya möjligheter.

Har ni något drömprojekt?

Det finns många inom alla de områden vi idag sysselsätter oss med men framtida matförsörjning är något som jag tycker är väldigt intressant. Därför vore det väldigt kul att bygga upp en verksamhet med inriktning mot smart odling för att kunna förse marknaden med svenska produkter som kan konkurrera med de vi idag till stor del importerar.