En man står i en kontorslokal, bakom syns det bord och stolar
Torbjörn Skarfelt visar de nyrenoverade lokalerna i X26 Företagshuset i Habo

Företagshuset med människan i fokus

De flesta har åkt förbi lokalen på Jönköpingsvägen 26 men få vet vad som finns på insidan. Torbjörn Skarfelt förvärvade fastigheten redan 1985 och har hyrt ut fastigheten till olika företag sedan dess.

För 10 år sedan övergick fastigheten från att innehålla produktionsinriktade företag till tjänsteinriktade. Idag sitter det 17 företag i X26 Företagshuset i Habo och det blir snart fler.

Embryot till samverkan mellan företagen började växa och Torbjörn valde aktivt att det skulle vara företag som kunde komplettera varandra istället för att konkurrera som nu X26 skulle fyllas av.

– En sådan här miljö skapar möjligheter till ett bredare tänk. Därför är det bra att det inte är likriktade verksamheter utan en spridning från marknadsföring till avancerad teknik och yoga, säger Torbjörn.

I Företagshuset sitter företag som har samma utmaningar med att nå kunder och genom gemenskapen har företagen alltid någon att bolla sina idéer med.

I våras renoverades en del av fastigheten och redan när vi kommer in i lokalen så andas Torbjörns vision om helheten i fokus. På väggen finns fyra foton som Torbjörn själv har tagit på skog, vatten, sten och sand. Skog, vatten, sten och sand är det genomgående temat i de nya lokalerna och speglas både i möbler, textil och färgen på väggarna. Lokalen är också aktivitetsbaserad för att locka unga företagare.

– Mår man bra när man går till jobbet blir jobbet också bra, säger Torbjörn.

Rörligt är också ett viktigt tema. Höj- och sänkbara bord, avstånd till skrivaren och aktivitetsrum med bordtennisbord och träningsredskap. Det finns även stora ytor att kunna sitta tillsammans på.

– Man ska kunna ta sin laptop eller mobiltelefon och sitta vart man vill och jobba, säger Torbjörn. Dessutom har företagen fått tillgång till en mötesplats och kompetenscentrum med inriktning på nuet och framtiden. Ett unikt koncept inom Coworking finns nu i Habo.