Tomas Karlsson, VD för Habo Rostfria
Tomas Karlsson, VD för Habo Rostfria

Företagsintervju: Habo Rostfria

Mitt i Tumbäcks industriområde ligger Habo Rostfria. Vi anländer en solig vårmorgon där Tomas Karlsson, nytillträdd VD, tar emot oss med ett leende.

Tomas är full av energi trots att han satte sig i bilen till jobbet redan klockan 05.15 i morse. Han bor tillsammans med sin sambo i Vänersborg och har två timmar att pendla till jobbet. Men att pendla är inget problem för Tomas.

– Det ger mig möjlighet att ladda inför arbetsdagen och att landa hemma på ett bra sätt. Sen blir det ju ett och annat telefonsamtal i bilen också, säger han.

Tomas har en lång bakgrund inom fordonsindustrin och tillträdde som extern VD den 1 februari. Resan började genom att Habo Rostfria anlitade konsulter via Tomas andra bolag TechROi. I januari 2022 fick han i uppdrag att ta fram en nulägesanalys med utvecklingsförslag för Habo Rostfria. Kort efter att materialet presenterades blev han erbjuden rollen som VD.

Från den lilla plåtleverantören till ett företag som tar ansvar för hela kedjan

Habo Rostfria är ett legoföretag som tillverkar allt från enstycksdetaljer till kompletta enheter inom plåt- och stålkonstruktioner.

Deras produkter används bland annat till maskininklädnader, storköksutrustning, fordonsindustrin, processindustrin, butiksinredningar och en stor del är till miljö-och renhållningssektorn. Inom sistnämnda sektorn produceras komprimatorer till avfallsnedkast och även en ny typ av moderna avfallsnedkast.

I Habofabriken arbetar cirka 60 personer, mestadels med artiklar i rostfritt stål men även med andra material. De laserskär, kantpressar, slipar, bearbetar samt monterar till färdig produkt mot kund.

I verksamheten i Blomstermåla arbetar cirka 15 personer som hanterar alla större och tyngre jobb, med produkter såsom komprimatorer, containers, chassi och maskinfundament upp till 20 ton.

Habo Rostfria har gått från att vara den lilla plåtleverantören till ett företag som tar ansvar för hela kedjan - från idé till färdig produkt. Med investeringar i nya maskiner är målet att tillverka allt i eget hus.

– Det som skiljer oss från andra är att kunden kommer till oss med en skiss på pappret och vi förverkligar idéerna. Från koncept och design till hårdvara, säger Tomas.

Företaget växer trots utmaningar

De senaste åren av pandemi och skenade materialpriser har slagit hårt mot företaget. Trots stora utmaningar har Habo Rostfria lyckats vända utvecklingen åt rätt håll. Bolaget växer och är nu på jakt efter nya medarbetare.

– Vi är letar efter personer som kan svetsa, slipa och polera. Det är svårt att hitta, men vi letar efter guldkorn som vi kan lära upp inom bolaget, säger Tomas.

”Jobbet är för roligt för att sluta”

Efter vårt samtal visar Tomas oss runt i verkstaden där verksamheten är i full gång. Ett gäng svetsar och gnistorna flyger omkring dem samtidigt som en stor leverans av fläktkåpor packas på en lastbil i andra änden av lokalen. Vi möter en medarbetare, som trots att han egentligen skulle ha gått i pension i höstas, fortfarande jobbar 80 %.

– Jag har jobbat med detta i 50 år, men jag känner mig inte redo att sluta ännu. Jobbet är för roligt, säger medarbetaren som också heter Thomas.

På vägen ut får vi beundra en komponent till avfallskvarnen som har svetsats och polerats i verkstaden. Det rostfria stålet blänker och varje detalj är som sömlöst sammansvetsat. Det är uppenbart vilken omsorg och hantverk som ligger bakom varje liten detalj som produceras i Habo Rostfrias verkstad.

en komponent till avfallskvarnen som har svetsats och polerats i verkstaden.