Cisterner
Användningen av cisterner bestäms av Naturvårdsverkets föreskrifter om skydd mot mark och vattenföroreningar vid hantering av brandfarliga vätskor och spilloljor (NFS 2017:5, se länk) samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter och allmänna råd om cisterner med anslutna rörledningar för brandfarliga vätskor (MSBFS 2018:3).
Kraven gäller cisterner för brandfarlig vätska eller spillolja i eller ovan mark. Inom vattenskyddsområde omfattas cisterner som rymmer mer än 250 liter och i övriga fall cisterner som rymmer mer än 1m³.
När du ska installera en cistern som omfattas av kraven, se inledninen på denna sida, måste du skriftligen informera miljöförvaltningen senast 4 veckor innan anläggningen tas i bruk. Det gör du genom att fylla i blanketten "Information om installation av cistern".
Kontakta Miljöförvaltningen så skickar vi blanketten till dig via post eller e-post.
En avgift tas ut för handläggning och bedömning av informationsblankett. Läs mer på om miljönämndens taxor på sidan Taxor och avgifter.
Cisternen måste vara certifierad. Är den inte det måste en konstruktions- och tillverkningskontroll göras. Dessa kontroller samt återkommande besiktning görs av ett ackrediterat kontrollföretag, som är godkänt av SWEDAC, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll. Kontakta SWEDAC för ytterligare information om ackrediterade företag.
Kopia på utförda kontrollrapporter ska lämnas in till miljöförvaltningen.
Revisionskontroll
Ibland behövs en särskild kontroll, så kallad revisionskontroll. Den ska utföras om cisternen har genomgått förändringar så som reparationer eller ändringar av cisternen, om den har tagit skada, om den ska användas under väsentligt andra förhållanden eller om den har flyttats.
När cisternen tas ur bruk ska miljöförvaltningen skriftligen informeras. Enklast görs det via kommunens blankett som heter "Information om cistern som tas ur bruk"
Kontakta Miljöförvaltningen så skickar vi blanketten till dig via post eller e-post.
- Cisternen med dess tillhörande rörledningar med mera, ska tömmas och rengöras.
- Vätskan som töms ska ses som farligt avfall och måste tas om hand av en godkänd saneringsfirma.
- Markförlagda cisterner ska i första hand grävas upp. Är inte detta möjligt ska de fyllas med sand eller annat material för att undvika sättningsskador i marken.
Det är kostnadsfritt att informera miljöförvaltningen om cistern som tagits ur bruk.