Vilt bi pollinerar lila växter

Nyskapande, skötsel och kampanj för att gynna tätortsnära pollinatörer i Habo

Med vårt projekt "Nyskapande, skötsel och kampanj för att gynna tätortsnära pollinatörer i Habo" vill vi jobba för att utveckla och förbättra förutsättningarna för vilda pollinatörer  i Habo.

Habo kommun skapar och utvecklar grönstrukturstråk/område i Habo tätort för att gynna pollinatörer, värdefulla växter och biologisk mångfald. Exempel på vad vi gjort hittills:

• utökat och förbättrat lämpliga habitat,
  • skapat nya boplatser
  • byggt och placerat ut insektshotell,
  • skapat sandbäddar och ängsmarker,
  • anlagt ängar och slänter som främjar pollinatörer,
  • bedrivit grässlåtter,
  • anlagt rabatter med särskilt lämpliga blommor och växter

Vi har satt upp informationsskyltar där vi gjort dessa insatser för att på så sätt skapa intresse och sprida kunskap om våra pollinatörers betydelse. Vi har också skrivit artiklar om ämnet och förberett för tävlingen.

Samtidigt vill vi lyfta och synliggöra betydelsen av pollinatörer, biologisk mångfald och ekosystemtjänster genom att ordna en tävling "bästa trädgård för pollinatörer i Habo kommun". På detta sätt vill vi sprida opinion och peppa folk att vara med och gynna vilda pollinatörer på ett kul sätt. Målgrupp för tävlingen är personer med villaträdgårdar i Habo kommun.

Som ett extra initiativ har vi prövat att ha bikupor på kommunförrådets mark.

Vad händer härnäst?

Vi har öppnat för anmälan till vår tävling ”bästa trädgård för vilda pollinatörer i Habo kommun”.  Givetvis kommer vi att ha jättefina priser till vinnarna!

Vill du vara med och hjälpa trädgårdens hjältar, de vilda pollinatörerna? Läs mer här och anmäl dig!

Tävlingen är en del av projektet "Nyskapande, skötsel och kampanj för att gynna tätortsnära pollinatörer i Habo" med finansiering av LONA. Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt är medfinansiär för genomförandet av detta projekt.