Vatten och avlopp i Ebbarp, Solberga, Eket och Österlid
Byggnationen har påbörjats och ansvarig entreprenör är AMA AB.
På ett informationsmöte 22 februari 2023 gav Habo kommun fastighetsägarna i Ebbarp, Solberg, Eket och Österlid samlad information kring projektet och det fanns möjlighet att ställa frågor samt träffa personer som arbetar i projektet. Informationen från mötet finns i presentation informationsmöte
Byggnationen är igång sedan januari 2023. Markägare som berörs kommer kontaktas innan etablering och arbeten startar på aktuella sträckor. Planen är att fastigheter ska kunna anslutas första halvåret 2024.
För projekt/byggledning har Habo kommun anlitat konsultfirman WSP Sverige AB. Uppdraget är att vara kommunens representant på byggarbetsplatsen och sköta byggledning, syner, dialoger med fastighetsägare och intressenter, myndighetskontakter och besiktningar.
Under byggnationen kommer framkomligheten i området kraftigt påverkas under perioder. En del vägar kommer behöva stängas av och/eller grävas upp. Vissa perioder kommer inte alla komma ända fram med bil till sina fastigheter, varför tillfälliga parkeringsplatser behöver anordnas.
Byggnationen kommer också påverka posthantering och sophämtning vilket innebär att brevlådor och sopkärl tillfälligt kan behöva flyttas till annan plats.
Hur de praktiska frågorna hanteras för respektive fastighet löses genom dialog mellan entreprenör, byggledare och fastighetsägare.
Pumpstationer och tryckstegringar är byggnader i storleksordningen 3x3 m. Pumpstationer byggs för att pumpa spillvattnet till reningsverket i Habo tätort. Tryckstegringsstationerna byggs för att höja trycket på dricksvattnet för att klara leveransen till alla fastigheter. Dessa placeras med avstånd till omgivande bebyggelse och ska vara tillgängliga för drift och underhåll.
Ledningssträckningen följer i första hand befintliga vägar, men kan delvis komma att behöva gå över annan mark. Vi har haft som utgångspunkt att det ska bli så få villapumpstationer som möjligt. De fastigheter som ändå sannolikt behöver anslutas till det kommunala nätet med hjälp av en villapumpstation, så kallat LTA (lätt tryckavlopp) är markerade med röd fastighetsgräns i karta Översikt ledningar och pumpstationer sept 2022.
När kommunens del av vatten- och spillvattenledningar är klara och slutbesiktigade kan fastigheter börja anslutas till det kommunala ledningssystemet. Fastighetsägarna kommer att meddelas via brev att en förbindelsepunkt till fastigheten har upprättats. Därefter är det möjligt att koppla på fastigheten. Observera att fastighetsägare själva ansvarar för VA-installationen på den egna fastigheten fram till förbindelsepunkt.
Inkoppling, anslutning till kommunal VA-anläggning är anmälningspliktigt enligt plan- och byggförordningen (PBF) 6 kap. 5§. Fastighetsägare ska därför via kommunens E-tjänst Ansökan om lov anmäla ändring av VA-anläggning innan inkoppling. Utöver information i formuläret för anmälan ska yttre VA-ritningar skickas in. Ritningarna ska ge information om storlek på ledningar, placering och anslutningspunkter (inne på fastigheten). Handläggningstiden är ca 4 veckor från den dag kompletta handlingar lämnats in. Avgift för handläggning tas ut enligt gällande taxa för bygglovsärenden. Observera att startbesked från bygglovsenheten krävs innan inkoppling.
Anslutning till kommunalt avlopp är tvingande, men anslutning till kommunalt vatten är frivilligt under förutsättning att det enskilda dricksvattnet är tjänligt enligt de kvalitetskrav som Livsmedelsverket ställer på kommunalt dricksvatten (Livsmedelsverket, SLVFS 2001:30).
Vissa fastigheter kommer behöva anslutas till det kommunala nätet med hjälp av en villapumpstation, så kallat LTA. Dessa är markerade med röd fastighetsgräns i karta Översikt ledningar och pumpstationer sept 2022
Kostnaden för anläggningsavgiften beror på aktuell va-taxa och beräknas utifrån storlek på tomten, vilka vattentjänster (vatten, spillvatten) som kopplas in samt hur många anslutningar som behövs (t ex om det finns flera hus på tomten som ska anslutas).
Den 24 november 2022 beslutade kommunfullmäktige om va-taxan för 2023, det innebär att anläggningsavgifterna är oförändrade 2023. Exempelvis blir anläggningsavgiften för en tomt på 1 500 m² för anslutning till vatten och spillvatten 141 366 kr inkl. moms enligt va-taxa 2023 (Gällande taxa för det år som entreprenaden färdigställs tillämpas). För en tomt på 2 000 m² blir anläggningsavgiften 158 422 kr inkl. moms.
Det finns ett tak i taxan som gör att anläggningsavgiften inte kan bli hur stor som helst. Högsta anläggningsavgift är 180 400 kr inklusive moms enligt antagen taxa 2023 och inträffar för en fastighet med en area på 2645 m2 eller större. Detta gäller för anslutning till både dricksvatten och spillvatten för ett bostadshus (en ”lägenhet”).
Om det finns ytterligare byggnader utöver ett bostadshus/en lägenhet på fastigheten kan anläggningsavgiften bli högre. Detta måste utredas separat i varje enskilt fall då det beror på hur många byggnader som ansluts, hur många anslutningspunkter som behöver upprättas, tomtarea etc.
Väl ansluten faktureras fastighetsägare brukningsavgift enligt vid varje tidpunkt gällande taxa.
Fastighetsägare som har ett enskilt avlopp som är mindre än 10 år gammalt kan få ersättning motsvarande anläggningens värde avräknat på 10 år. Detta innebär exempelvis att en 9 år gammal anläggning kan få ersättning för 10 % av ursprungsvärdet, och för en 5 år gammal anläggning erhålls 50 % av ursprungsvärdet. Värdet ska styrkas med kvitton, fakturor eller liknande.
Precis som fastighetsägare som har ett enskilt avlopp som är mindre än 10 år gammalt kan fastighetsägare med enskilt vatten få ersättning motsvarande anläggningens värde avräknat på 10 år. Värdet ska styrkas med kvitton, fakturor eller liknande. För att kunna söka ersättning ska fastighetsägaren kunna uppvisa analysresultat för vattenprov (max 3 år gammalt) som uppfyller kvalitetskraven för enskilt vatten.
För tillträde till marken samt för att trygga ledningarnas läge för framtiden avser Habo kommun att teckna överenskommelser om ledningsrätt med berörda fastighetsägare längs hela ledningssträckan.
Överenskommelserna lämnas sedan till Lantmäteriet där en förrättning genomförs med avtalen som grund och ledningsrätterna bildas.
Samtliga ytor som påverkas av entreprenaden kommer efter genomförandet återställas till likvärdigt befintligt.
Frågor och svar
Rätten att dra sina ledningar över någon annans mark regleras i en så kallad ledningsrätt. I och med att en ledningsrätt innebär ett intrång i fastighetsägarens äganderätt har fastighetsägaren rätt till ekonomisk kompensation.
I ett ledningsbeslut anges vad ledningshavaren och markägarna har för rättigheter och skyldigheter gentemot varandra.
I huvudsak behandlas följande frågor:
- Vilken typ av ledning
- Vilket utrymme som upplåts inom fastigheterna
- Tillträde till området vid byggande, tillsyn och drift
- Hur marken ska återställas efter arbeten med ledningen
- Andra begränsningar, till exempel förbud mot att uppföra byggnad, plantera träd, schakta eller spränga.
Dessutom beslutas hur stor ersättning den som har rätt att dra ledningen ska betala till markägarna.
Mer information om ledningsrätt bl a hur en förrättning går till finns på Lantmäteriets webbplats.
Anläggningsavgiften är en engångsavgift. Avgiftens storlek beror på antalet ledningar, hur många hus (lägenheter) som byggs, om det är bostadshus eller industri samt fastighetens storlek.
När kommunens del av vatten- och spillvattenledningarna är klara och slutbesiktigade kan fastigheter börja anslutas till det kommunala ledningssystemet. Information om att förbindelsepunkt har upprättats kommer då att skickas ut till respektive fastighetsägare. Efter att förbindelsepunkt har meddelats kommer fakturering av anläggningsavgift ske.
Betalning av anläggningsavgift regleras enligt § 11 i VA-taxan. Anläggningsavgiften faktureras i sin helhet. Delbetalning kan medges, men förutsätter att banklån nekats. Delbetalning ska ansökas skriftligen och fastighetsägaren ska kunna visa avslag om lån från flera banker.
Om man vill undvika avgiftsskyldighet för dricksvatten måste fastighetsägaren kunna visa att det enskilda vattnet uppfyller samma kvalitetskrav som ställs på kommunalt dricksvatten (Livsmedelsverket, SLVFS 2001:30). Detta ska meddelas VA-enheten på Habo kommun skriftligen.
Anläggningsavgiften för spillvatten ska betalas. Innan fastigheten får anslutas till det kommunala ledningsnätet ska en blankett om servisanmälan fyllas i och lämnas in till VA-enheten på Habo kommun. Uppföljning av att fastigheten fysiskt kopplas in hanteras av tillsynsmyndigheten som är Miljöförvaltningen i Habo och Mullsjö kommuner.