Gudrun Andréasson, ägare.
Gudrun Andréasson, ägare Synergo Optik. Fotograf: Jessica Dahlén.

Företagsintervju: Synergo Optik

2001 tog Gudrun Andréasson sin optikerexamen vid Karolinska Institutet i Stockholm och sedan dess har hon arbetat som optiker. Under åren har hon sedan vidareutbildat sig inom både ergonomi, synergonomi och optometrisk rehabilitering.

När man kliver in på Synergo Optik möts man av en ombonad och varm känsla, det är som att komma hem. Det kanske inte är så konstigt då Synergo Optik är belägen i en del av Gudrun Andréassons hus på Slättgatan i Habo. Men det märks också att Gudrun har en känsla för färg och form, både vad gäller inredningen och glasögonbågarna.

18 år hos Optiker Jahnke

När Gudrun 2001 hade tagit sin optikerexamen började hon jobba hos Optiker Jahnke i Jönköping. Där stannade hon i 18 år innan hon 2019 startade upp Synergo Optik. Men redan under åren hos Optiker Jahnke startade Gudrun upp en enskild firma; Synergo konsult.

– Jag trivdes väldigt bra hos Optiker Jahnke, en fantastisk arbetsgivare. Men jag ville gärna utvecklas som optiker och lära mig mer. Så parallellt med min anställning vidareutbildade jag mig på högskolan inom synergonomi, ergonomi och optometrisk rehabilitering. Jag ville komma ut på företagen för att bättre kunna se behoven och hjälpa till med optiska lösningar och god synergonomi för att förbättra arbetsmiljön. Jag köpte också en husvagn som vi byggde om till en mobil optikerklinik. Det var en oerhörd förmån att både få arbeta deltid hos Optiker Jahnke men samtidigt få möjligheten att arbeta mot företag med det jag hade vidareutbildat mig för. Så jag fortsatte med den kombinationen tills jag bestämde mig för att öppna Synergo Optik.

Idag arbetar jag större delen av tiden med privatpersoner, men jag jobbar också en hel del med specialoptik till bland annat tandläkare och kirurger, något jag tycker är väldigt meningsfullt och roligt. Det finns även många andra yrkesgrupper som har synkrävande uppgifter och en belastande arbetsställning. Dessa grupper skulle jag gärna vilja besöka för att visa hur förstorande specialoptik kan förbättra både seendet, ergonomin och även kvalitén på arbetet, säger Gudrun.

Fem viktiga ledord

Det märks att Gudrun gillar sitt jobb, under hela intervjun pratar hon med glädje och entusiasm och det finns många saker som hon tycker är det bästa med hennes jobb.

– Kundmötet är något som jag verkligen tycker om, men också att jobbet jag gör känns värdefullt då det hjälper människor att se så bra som möjligt. Jag möter många olika människor med olika behov och då gäller det att lyssna in för att kunna hjälpa personen på bästa sätt. Synen är oerhört viktig för måendet, därför känns det extra fint att kunna hjälpa till. För mig finns det fem viktiga ledord; lyhördhet, noggrannhet, kompetens, omsorg och flexibilitet, berättar Gudrun.

Hållbarhet i alla led

För de allra flesta företagare finns det utmaningar, så även för Gudrun och Synergo Optik.

– För min del är en stor och viktig utmaning att försöka arbeta hållbart. Det som gör det svårt för att inte säga omöjligt i detta är att ha koll på alla led vid inköp av till exempel glasögonbågar. Det finns tyvärr inte så många svensktillverkade bågar vilket gör att det blir längre transporter. Det finns också en del väldigt billiga bågar i branschen och då gäller det att vara uppmärksam på hur villkoren ser ut för dem som arbetar med tillverkningen i fabrikerna. Är det endast minimilöner som gäller eller får de anställda verkligen levnadslöner? Jag försöker påverka genom att fråga mina leverantörer om de har koll på leden bakåt, både miljömässigt och socialt.

En annan del i att försöka arbeta hållbart är att köpa in bågar så att det inte blir en massa gammalt liggande, men det är också en utmaning. Ett annat sätt att arbeta hållbart är att de kunder som önskar får möjlighet att byta glas i egna bågar samt laga trasiga bågar när det går. Det är också givetvis viktigt att glasen som tillpassas är av god kvalité med hållbar ytbehandling, menar Gudrun.

En del av bågarna och solglasögonen hos Synergo Optik.

Att driva företag i Habo

– Habo är ett litet samhälle och det gillar jag på flera olika sätt. Mun till mun-metoden fungerar till exempel väldigt bra, glada och nöjda kunder är alltid en bra marknadsföringskanal. Det gör att jag också har många kunder från Mullsjö, de åker till Habo istället för Jönköping. Många av mina kunder tycker det är positivt att besöka en mindre optiker då det känns mer personligt. Jag försöker också alltid vara väldigt flexibel med tiderna för att underlätta för Haboborna. Det gör att jag har genomfört synundersökningar både kl. 07.00 och kl. 20.00. En annan sak som jag tycker känns bra med att driva företag i Habo är att vi som företagare hjälps åt. Det finns till exempel ingen konkurrens mellan mig och övriga optiker i Habo. Istället hänvisar vi kunderna till varandra om det skulle vara svårt med bokningsbara tider, berättar Gudrun.

Framtiden

Många företag har som mål att öka omsättningen och utöka sin verksamhet, men för Gudrun och Synergo Optik finns det även andra mål.

– För mig är inte det viktigaste att växa. Givetvis vill jag gärna har fler kunder och öka omsättningen, men jag vill istället bli bättre och mer specifik i det jag gör. För mig är det oerhört viktigt att utbilda mig och hänga med i det senaste, därför har jag under alla mina år som optiker gått flera olika utbildningar. Den senaste utbildningen jag har gått handlar om synbesvär efter covid och utmattningssyndrom och jag har nu börjat arbeta med synrehabilitering där behoven finns.

En annan sak som jag hoppas mycket på inför framtiden är att det sprider sig ännu mer hur viktigt det är med rätt optik då det påverkar måendet mer än vad många tror. Jag vill också gärna sprida mer kunskap om barn och deras synutveckling och vanliga synbesvär kopplat till dagens digitala värld. Vad ska man som barn och föräldrar tänka på när man sitter med en iPad eller mobil? Det finns så många olika delar i mitt omväxlande jobb som jag vill utveckla och jobba mer med. Jag har ett fantastiskt roligt jobb och jag hoppas få fortsätta jobba under många år framöver, avslutar Gudrun.