Kommunens miljö- och hållbarhetsarbete
Vi arbetar för ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart Habo. Arbetet utgår från Habo kommuns vision ”den hållbara kommunen för hela livet” och bygger vidare på Agenda 2030, de globala hållbarhetsmålen och de nationella miljökvalitetsmålen. Som grund har vi också mål och åtgärder i miljöprogrammet, klimatprogrammet, kemikalieprogrammet, kostpolitiska programmet m.fl.
Under 2022 har vi lanserat det första samlade hållbarhetsbokslutet med fokus på miljömässig hållbar utveckling. Här kan du läsa Hållbarhetsbokslutet 2021.
Sammanfattning av hållbarhetsbokslutet 2021 per område:
- För att se trender och följa utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser mäter kommunen årligen utsläpp från transporter/resor, energi som krävs för lokaler och produktion samt köldmedieläckage. Under 2021 hade kommunen ett totalt utsläpp av växthusgaser med ca 148 ton CO2-ekvivalenter. Den största utsläppsposten är köldmedieläckage, följt av egenägda fordon. Utsläppen av CO2-ekvivalenter föll rejält under 2020 och 2021, pga. pandemin/Corona. Under dessa år skedde i stort sett inga flygresor. Resultaten visar dock att utsläppen jämfört med basår 2018 har minskat, även om vi exkluderar flygresor.
- Den totala kommunala förnybara energiproduktionen under 2021 var ca 29 900 MWh, vilket är en ökning jämfört med 2020. Kommunen producerade 402 MWh genom solceller på kommunala byggnader, vilket är 2,5 gånger större produktion än för tre år sedan. Utöver den el som producerats från solcellerna så är resten av elen som köps in förnybar.
- En sammanställning över total energianvändning visar att det gick åt ca 19 900 MWh för kommunen under 2021. Merparten går till egenägda fastigheter. Andra områden som kräver energi är ordinarie vatten- och avloppsverksamhet. Trenden sedan 2018 är ökande energianvändning.
- Kommunen har inte färdigställt några om- eller nybyggnationer av fastigheter under 2021.
- Drygt hälften av kommunens fordonsflotta är fossilbränslefri i dagsläget. Av kommunens personbilar var 65 % miljöbilar, målet är att det ska vara 100 % 2025. Under 2021 kördes ca 80 700 mil med kommunens fordonsflotta (personbilar och lätta lastbilar), ca 11 600 mil tjänsteresor med hyrbil och ca 6 000 mil tjänsteresor med privatbil. Dessa transporter/resandet har genererat ca 65 ton CO2-ekvivalenter.
- Tack vare digitala möten minskade kommunen kostnaderna för resor, hotell och konferenser med ca 200 000 kr.
- Kommunen har ett kontinuerligt arbete för att utveckla miljöanpassad upphandling. Under 2021 ställdes miljökrav i alla de 12 upphandlingarna, som bedömdes kunna ha betydande miljöpåverkan (huvudsaklig). Många initiativ pågår, bl.a. har kommunen tagit fram en vägledning för cirkulära inköp.
- Inom kostverksamheten var andelen närproducerade livsmedel 12 % och andelen ekologiska inköp landade på 29 %. Målet är att ekologiska livsmedel ska vara minst 30 % samtidigt som andelen närproducerat ska öka.
- Drygt 95 % av allt hushållsavfall källsorteras. Allt avfall från verksamheterna sorteras, utom på idrottsplatsen Slätten där möjligheten saknas. Källsortering är införd vid Furusjö badplats, vid övriga kommunala stränder sorteras endast restavfall.
- Kommunen arbetar för att främja ekosystemtjänster vid planering och drift och bedriver flera projekt med många olika insatser för att gynna pollinatörer, biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
- Kommunen arrangerade tävlingen "bästa trädgård för vilda pollinatörer i Habo" för att lyfta, synliggöra och engagera kommuninvånare.
- Kommunen arbetar systematiskt och långsiktigt med klimatanpassning och har tagit fram klimat- och sårbarhetsanalys (KSA), risk- och sårbarhetsanalyser (RSA) och arbetar med att klimatanpassa VA-planer.
- Fler exempel på genomförda åtgärder är kartering av skyfall, kartering av ras/skred, informationssatsning genom broschyr om ras och skred samt informationssatsning om invasiva främmande arter.
- Kommunen har under många år bedrivit ett aktivt kemikaliearbete.
- Under året avslutades arbetet enligt kemikalieplanen 2017-2021. Resultaten visar att kommunen varit framgångsrik med bl.a. det strategiska kemikaliearbetet, att regelbundet inventera och riskbedöma kemikalier och med insatser kopplat till förskola och grundskola.
- Kommunen tog fram och antog ett nytt kemikalieprogram för 2022-2026.
- Kommunen har åtagit sig åtgärder i flera regionala åtgärdsprogram. Under 2021 har vi arbetat enligt fem stycken sådana program.
- I dessa program har kommunen åtagit sig totalt 61 åtgärder. Av dessa är 20 åtgärder helt genomförda. Exempel på genomförda insatser är kemikaliehantering, ökad återvinning av avfall, insatser för grönstrukturen, friluftslivsfrågor, tillsynsinsatser på miljöfarliga verksamheter och aktuella vattenskyddsområden. Nio åtgärder är inte påbörjade än.
- Kommunen arbetar kontinuerligt för att skapa engagemang och ett aktivt miljö- och hållbarhetsarbete med fokus på förbättringsarbete och miljömedveten livsstil.
- Viktiga målgrupper är alla medarbetare, chefer och förtroendevalda, liksom kommuninvånare, det lokala näringslivet, föreningar och civilsamhället.
- Under 2021 genomförde vi miljö- och hälsoåret, synliggjorde friluftslivets år 2021 och lanserade Hållbarhetsveckan.
Kolla på filmerna på denna sida för att få veta mer om vårt strategiska hållbarhetsarbete och klicka dig fram till mer information om allt som har med miljö- och hållbarhetsarbetet att göra. Missa inte hållbarhetstipsen om hur du kan göra för att agera miljösmart i din vardag!