En leende Malin Stamh Arvidsson utanför entrén till sitt bed & bakery.
Malin Stamh Arvidsson, ägare av Västerkärrs Bed & Bakery.

Företagsintervju: Västerkärrs Bed & Bakery

Intill Stråken ligger Västerkärrs Bed & Bakery – ett bed and breakfast med det lilla extra som öppnar i mitten av maj. Tillsammans med flera lokala entreprenörer erbjuder Malin Stamh Arvidsson events att ta del av och en plats att trivas på.

Västerkärrs Bed & Bakery är ett bed and breakfast med ett bageri som ligger vackert intill sjön Stråken. Här finns det tolv rum att boka och de flesta av rummen har en egen utgång till altan där du kan njuta av den friska luften och doften av naturen. Hit kan du också komma för att fika och gå på olika sorters event under kvällar och helger.

– Målet är att det här ska bli ett utflyktsmål som många vill besöka, berättar Malin Stamh Arvidsson som driver Västerkärrs Bed & Bakery tillsammans med sin man Andreas.

– Jag vill att man ska få känslan av att Sälen möter Öland här. På sommaren finns en känsla av Öland med sol, bad, kanot, utomhusyoga och härliga promenader och på vintern finns känslan av Sälen med skidor, skridskor, bastukvällar och varm choklad framför braskaminen, fortsätter hon.

En idé blir verklighet

Att starta och driva företag är inget nytt för Malin. Hon är en entreprenör ända ut i fingerspetsarna och har tidigare drivit flera olika företag, däribland Nohrbergs Bageri & Konditori i Tidaholm som hon fortfarande äger. Hon tycker om att starta igång nya projekt och har gärna någon vid sin sida som hjälper till att fullfölja alla hennes idéer – i det här fallet hennes man.

– Jag har alltid haft mycket idéer och 8 av 10 är säkert jättedåliga, men ibland ploppar det upp någon riktigt bra, berättar hon leende.

Malin har spanat på det charmiga trähuset i Västerkärr i fem år, sedan det var till salu 2019. Det är ett hus som ligger henne varmt om hjärtat. Hon och hennes familj har hyrt huset vid flera tillfällen under hennes barndom och till exempel firat påsk där.

Nu hyr Malin huset för att driva sin verksamhet och har haft ett gott samarbete med fastighetsägaren under renoveringen.

Entrén på Västerkärrs Bed & Bakery.Att driva en verksamhet i huset har funnits i Malins tankar under många år.

Samarbete med flera lokala entreprenörer

En idé som har funnits hos Malin sedan många år tillbaka är att bjuda in andra entreprenörer att hyra en lokalplats hos henne. På Västerkärrs Bed & Bakery har idén blivit verklighet och hon har låtit fem lokala entreprenörer hyra platser i lokalen.

– Om jag som entreprenör adderar några andra entreprenörer så ger vi alla hundra procent eftersom alla vill att sitt eget företag ska gå bra, berättar hon.

I ett rum kommer en massageterapeut, friskvårdskonsult och kostrådgivare driva sin verksamhet, i ett annat rum kommer en annan entreprenör driva en inredningsbutik och en pralinmakare kommer ha praliner på plats för försäljning. På plats finns även en entreprenör som erbjuder yoga och en som erbjuder vinprovningar.

– De styr helt sitt eget, de bokar bara in när de vill ha det. Jag lägger mig inte i de andras verksamheter men vi blir ändå kollegor och samarbetar. Alla är ensamma i sina små företag men här blir vi kollegor, säger Malin.

Satsar på upplevelser

Under vårt samtal pratar Malin om många idéer på vad hon vill göra för att utveckla sin verksamhet vidare och locka besökare både från närområdet och längre bort. Hon planerar bland annat att arrangera bakkvällar där hon tar emot grupper i bageriet som får baka tillsammans, afternoon tea, yoga och andra roliga event som lockar besökare under kvällar.

– Det svåra nu är att inte göra alla femtio idéer samtidigt, utan att starta igång först. Jag vill hela tiden starta igång nästa idé, säger hon.

Som boende på Västerkärrs Bed & Bakery kan du förvänta dig en naturupplevelse som passar dina intressen och önskemål. Här finns det plats för både lugn och ro och äventyr.

– Det ska vara här man vill bo. Här kan du hoppa i en kanot, basta, åka och fiska, sola, bada, åka vattenskidor och så vidare. Jag planerar också att packa picknickkorgar och skjutsa ut familjer till en ö. Det är sånt vi som bor här i Västerkärr gör och det vill vi dela med oss av. Det är en fantastisk upplevelse att få hänga på en egen ö, berättar Malin.

En plats att besöka året runt

Det är lätt att förstå att den vackra miljön vid sjön lockar under sommarhalvåret, men Malin har planer för att locka besökare året om.

– Det är under vintern som Sälen-känslan kommer in. Det ska vara mysigt att komma hit även på vintern. Vi satsar mycket på våfflor, varm choklad, tänd brasa och annat som lockar, säger hon.

Hon berättar också att de planerar att skotta upp på sjön så att det finns möjlighet att åka skridskor för att sedan värma sig med varm choklad och fika. Det finns även skidspår och slalombackar bara några minuters biltur bort.

– Det gäller att hitta de små eventen som gör att folk vill åka ut hit, avslutar Malin.