Butikssäljare Julia står bredvid butiksägare Marika i kassan i butiken Vildungar.
Julia Hadelund, butikssäljare och Marika Lindblom, grundare och butiksägare. Fotograf: Amanda Månsson.

Företagsintervju: Vildungar

Mitt i hjärtat av Habo centrum ligger barnbutiken Vildungar. Vi möter Marika Lindblom, grundare och butiksägare, som lyckats kombinera sitt arbete med välgörenhet och kärleken till barnen.

Vildungar är en second hand butik som säljer barnkläder och leksaker på kommission. Det innebär att privatpersoner lämnar in artiklar och butiken säljer dem vidare mot en del av vinsten. Butiken öppnade i augusti 2020 och drivs av Marika Lindblom tillsammans med hennes dotter Kathrine och deras anställda Julia.

Drömmen föddes ur kärleken till barnen

Efter 33 år som fritidspedagog började Marika fundera på att göra något annat. Hon landade i att det kändes självklart att fortsätta jobba med barn. En dag i april 2020 hamnade hon av en slump på en webbplats för en butik som säljer på kommission. Och då slog det henne, en barnbutik med kommission - varför har ingen tänkt på det?

Några dagar senare besökte hon en butik i Habo som skulle lägga ner. Butiksägaren erbjöd Marika att köpa all butiksinredning. Och Marika tackade ja.

- Jag köpte all inredning, innan jag ens hade en lokal. Men jag kände direkt att det här kommer bli någonting, säger Marika.

Sen gick det fort. Marika hittade en lokal och spenderade sommaren med att planera, renovera och göra inköp. Hon marknadsförde butiken i sociala medier och möttes av positiv respons. I slutet av sommaren åkte hon tillsammans med familjen på en upphämtningsrunda runt om i länet som fyllde hela lagret. Den 15 augusti öppnade Vildungar sina dörrar för allmänheten.

Delar av vinsten går till välgörenhet

Redan från start har butiken varit uppskattad bland kommunens invånare och det är många som lämnar in. I perioder får de till och med in mer kläder än vad de hinner sälja. Alla plagg som hängt i butiken i över två månader placeras i en del av butiken som Marika kallar för "valvet". Kläderna i valvet är billigare och pengarna går till välgörenhet. Den ena hälften av går till organisationen "Min stora dag" och den andra hälften till att skapa evenemang för barnen i Habo.

- Jag ser försäljningen i valvet som en möjlighet att både kunna bidra till en organisation som jag känner väldigt starkt för, samtidigt som jag kan bidra med något kul för barnen här hemma, säger Marika.

Trots detta initiativ finns det mängder av kläder kvar och de skickas till barn i Rumänien och butikens två fadderbarn. För drygt en månad sedan anordnades även en vinterutförsäljning där alla pengar skickades till Unicef till förmån för barn i Ukraina.

Fler vill handla miljövänligt

Habo är känt för sin stora mängd barnfamiljer, så kunder finns det gott om. Både de som söker ett billigare alternativ och de som vill handla miljövänligt.

- Flera gånger per dag hör jag folk som frågar varför man ska köpa nya grejer när det redan finns så mycket bra. Jag upplever att framför allt den yngre generationen är väldigt miljömedveten så jag tror att jag öppnade butiken i helt rätt tid, säger Marika.

Framtiden för Vildungar

När vi frågar vart Vildungar är tre år fram i tiden så funderar Marika en stund, sen svarar hon:

- Jag vet inte riktigt, men jag känner mig nöjd som det är. Vi har landat i ett koncept som fungerar väldigt bra. Man kanske inte ska nöja sig som entreprenör, men jag är inte den personer som suktar efter mer.

På vägen ut får vi en rundtur i butiken som är fylld med barnkläder och leksaker. Varje plagg är noggrant studerat och utvalt, allt för att kunna erbjuda ekonomiska och miljövänliga alternativ utan att göra avkall på kvalitén. Precis som nytt, fast i andra hand.

Butiken Vildungar som är fylld med barnkläder och leksaker.