Pär Gulldén och Cecilia ”Cia” Öberg står framför en lastbil.
Pär Gulldén och Cecilia ”Cia” Öberg. Fotograf: Jessica Dahlén.

Företagsintervju: PG Schakt & Åkeri AB

1991 blev startskottet för PG Schakt & Åkeri och då som nu drivs företaget av Pär Gulldén. Ett företag som har funnits länge i Habo, som utför jobb åt de stora bolagen men som inte alla känner till.

När vi kliver in i lokalen på Fanérgatan 20 möts vi av borrmaskiner, grävmaskiner, hjullastare, gamla bilar och ett gäng entusiastiska medarbetare som är i full gång med att byta olja och serva maskinerna. Fredagar är en dag då flertalet är på plats i lokalen i Habo, men resten av veckan syns PG Schakt & Åkeris maskiner och medarbetare runt om i landet på olika uppdrag.

Från enskild firma till aktiebolag

PG Schakt & Åkeri är ett familjeföretag som startades upp 1991 av Pär Gulldén. Än idag är det Pär som äger och driver företaget men hans sambo Cecilia Öberg finns med som bollplank och sköter det administrativa arbetet. Även sonen Petter Gulldén arbetar i företaget och tanken är att han på sikt ska ta över PG Schakt & Åkeri. Pär startade företaget ensam och började med att registrera företaget som enskild firma. Men under åren har det tillkommit både maskiner och medarbetare och idag är PG Schakt & Åkeri ett aktiebolag med 13 anställda.

– Det började med att jag skulle köpa en grävmaskin för att kunna komma igång. Jag lånade till halva grävmaskinen på banken, men eftersom räntan då låg på 14 % så lånade jag till andra halvan av min dåvarande chef. Till en början skötte jag företaget hemifrån men när den nuvarande lokalen dök upp för ca 7-8 år sedan så bestämde jag mig för att hyra den. Vi fortsatte växa och 2021 fick jag möjlighet att köpa hela fastigheten och då gjorde jag det, säger Pär.

Transporter, borrning och schaktarbeten

Namnet PG Schakt & Åkeri säger en hel del om företaget men vi bad Pär berätta lite mer om vilka jobb de utför.

– Den största delen i företaget är grävmaskiner, men vi utför även schaktfria ledningsarbeten, det vill säga borrning med AT och JT teknik, transporter av alla de slag, rörtryckning med torped under väg, sortering av massor med sorteringsverk och mycket mera. Vi har maskiner, s.k. styrd borrning som gör att man kommer under vägar vilket ger en schaktfri teknik. 2015 skaffade vi vår första horisontalborrmaskin vilket gjorde att vi kunde bredda vår verksamhet. Det är i nuläget ett 30-tal företag i Sverige som arbetar i samma bransch, så vi är ganska unika i det vi gör, menar Pär.

Kunderna och jobben

Första kunden för PG Schakt & Åkeri var Skanska. Det visade sig vare en trogen kund då Pär utförde arbete åt Skanska de fyra första åren. Efter det blev Peab nästa stora kund för att sedan i mitten av 90-talet övergå till Jönköpings Energi som än idag är en stor kund.

– Vi utför arbete åt de flesta större kraftbolagen såsom Habo kraft, Vattenfall och Vaggeryds energi mm. Men våra kunder är också t.ex. kommuner, företag och privatpersoner. Grävningen är den största delen i verksamhet. Vi har flest grävmaskiner men borrningen omsätter mest pengar. Vi har totalt tre borrmaskiner, tio grävmaskiner, hjullastare samt ett sorteringsverk. Men vi har också små grävmaskiner för trädgårdar som privatpersoner kan hyra, säger Pär.

En arbetsvecka

Att bo på hotell är för de flesta något speciellt och något man inte gör så ofta. Men för Pär och hans medarbetare så har hotellnätter blivit en vardag.

– Vi är oftast iväg på jobb måndag till torsdag och eftersom många jobb är långt hemifrån så bor vi på hotell. Det blir för det mesta långa arbetsdagar och därför bor vi på hotell då det är viktigt att få ordentligt med sömn och ha tillgång till bra mat och dusch. På fredagar är vi oftast på plats i lokalen och servar maskinerna. Då blir det också en möjlighet att träffas och hinna umgås. Det är inte alltid jag har kontakt med mina medarbetare när de är iväg på jobb, men jag har stort förtroende för dem och för det mesta rullar allt på som det ska, säger Pär.

– Det är en väldigt trevlig och rolig arbetsplats att vara på. Ett härligt team som trivs ihop och även umgås på fritiden. Många av dem har varit anställda länge och är trogna företaget, något vi är enormt tacksamma för. Det är alla våra medarbetare som gör det möjligt att driva företaget framåt, fortsätter Cecilia.

Den största utmaningen

Precis som i de flesta företag så finns det utmaningar, både stora och små.

– För oss har allt i stort sett rullat på i alla år. Men för oss finns det två utmaningar, det ena är att räkna på jobb. Det är alltid svårt att beräkna grävning och borrning då man i förväg inte alltid vet vad som finns i marken när man börjar gräva eller borra. Det kan ställa till det både vad gäller tid och kostnad. Det andra är att det kan ta tid att hitta nya medarbetare. Som tur är så är det sällan någon som slutar men när vi behöver utöka så är det inte helt lätt att hitta medarbetare. Inom en del av företaget krävs specifika kunskaper som tex köra lastbil eller grävmaskin. Söker vi medarbetare till borrning finns ingen utbildning för det, vi utbildar själva under tiden. Det som behövs är intresse och engagemang, menar Pär.

Framtiden

Att både starta upp och driva eget företag kräver tid och engagemang, så även för Pär och PG Schakt & Åkeri.

– Det har blivit mycket jobb under alla år och sista tiden har jag börjat se fram emot mindre jobb och att kunna ta lite längre semester. Det finns många saker som jag har åsidosatt under åren men som jag nu skulle vilja ta igen. Jag har ett stort intresse för gamla bilar och det skulle bland annat vara kul att få ägna mer tid åt det, avslutar Pär.