Christer Widahl och Gun Lennartsson.
Christer Widahl och Gun Lennartsson. Fotograf: Amanda Månsson.

Företagsintervju: Widahls Port- och Villamiljö

I utkanten av Habo ligger familjeföretaget Widahls Port- och Villamiljö. Vi träffar Gun Lennartsson och Christer Widahl som träffades i branschen och idag driver företaget tillsammans.

Gun och Christer har lång erfarenhet i branschen och 2011 grundade de tillsammans Widahls Port-och Villamiljö. Till en början sålde de garageportar och industriportar, men under de senaste åren har de utökat verksamheten och säljer även staket, grindar och trappräcken gjorda i smide.

- Det började med att vi fick en förfrågan från en kund om en smidesgjord grind. Jag hade tidigare besökt en leverantör i Polen så jag återupptog den kontakten. Kort därefter åkte vi ner och besökte fabriken och inledde ett samarbete. Idag utgör staketen ungefär hälften av vår verksamhet, berättar Christer.

Från idé till montering

Widahls Port-och Villamiljö erbjuder ett stort utbud av portar och staket i olika stilar och kulörer för att passa de flesta omgivningarna. Allt måttanpassas efter kundens behov och önskemål.

- Efter att kunden har kontaktat oss gör vi ett platsbesök där vi mäter omgivningarna och diskuterar olika alternativ. Därefter gör Gun en ritning utifrån det vi har kommit överens om som skickas till leverantören för tillverkning. Vi har samarbete med underentreprenader så när leveransen kommer hjälper vi även till med montering om kunden önskar, säger Christer.

Driver företaget från hemmet

Till en början hyrde paret en lokal i Habo centrum där de hade kontor, lager och utställningshallar. 2018 valde de att flytta verksamheten till hemmet i vackra Ekeberg.

- Det känns bra att driva företaget hemifrån, vi har både lager och prover monterade hos oss så det fungerar utmärkt, säger Gun.

- Sen får man bestämma sig för när man är ledig och försöka hålla sig till det. Annars skulle vi kunna jobba dygnet runt, säger Christer.

Delad passion för företagande

Gun och Christers ambition för framtiden är att bibehålla de volymer som de säljer idag. Däremot skulle de vilja satsa mer på smidesproduktionen av staket, grindar och räcken. För att marknadsföra företaget deltar de bland annat under mässor och annonserar i villatidningar. Men de flesta kunderna hör av sig efter att de har sett produkterna i verkligheten.

- Det är så roligt att arbeta med staketen för det är en unik och vacker produkt som sticker ut. Det är den extra kryddan i verksamheten som genererar så mycket positiva reaktioner. Flera kunder har hittat oss genom grannar och bekanta som har anlitat oss, säger Gun.

staket.

Staket.Två vackra staket i smide från Widahls Port- och Villamiljö.

Förutom ett brinnande intresse för sin egen verksamhet så brinner både Gun och Christer för företagandet.

- Vi är båda engagerade i Företagarna i Habo och tycker det är viktigt att skapa goda förutsättningar i kommunen, samverka och bilda nätverk. Det gynnar både oss och andra, säger Christer.