Erik Hallman, vd Brogårdsand står framför sandhögar.
Erik Hallman, vd Brogårdsand. Fotograf: Jessica Dahlén

Företagsintervju: Brogårdsand

För tre månader sedan tillträdde Erik Hallman sin nya roll som vd för Brogårdsand, men sandbranschen är inget nytt för Erik, redan 2004 påbörjade han sin sandkarriär.

Brogårdsand är ett företagsnamn som många Habobor känner till, något som kanske inte är så konstigt då företaget har funnits i Habo i närmare 70 år. Sand, grus och sten är tre saker som många förknippar med Brogårdsand. Men det som inte är lika känt är att sanden på grund av sin mineralsammansättning och kornform är unik i Norden. 

Jobbet som vd

Att inneha titeln vd innebär naturligtvis ett stort ansvar och att vara involverad i det mesta, och just helhetsansvaret är det som Erik tycker är allra roligast i sin roll.

–Jag tycker det är oerhört spännande och hedersamt att få arbeta som vd. Men det jag brinner mest för är helhetsansvaret. Att jag får vara med i hela kedjan, från myndighetskontakter kring miljö och täkttillstånd till att varor levereras till kunderna. Det som också lockade när jag tackade ja till tjänsten är att Brogårdsand har svenska ägare, vi ägs av Finja AB, ett familjeägt företag som mest jobbar med betongprodukter mot företag och privatpersoner. Det gör att det blir kortare beslutsvägar och på så sätt väldigt roligt och enkelt att jobba, menar Erik som förutom Brogårdsand ansvarar för ytterligare företag och verksamheter inom Finjakoncernen.

Brogårdsand och kunderna

Brogårdsand firar i år 60 år som bolag men har funnits i närmare 70 år. Detta kommer firas med all personal och närstående och till våren planeras även att göra något för allmänheten. Att 90 % av kvartssanden för industriändamål kommer från sandfyndigheter i Habokommun är det nog inte många som känner till. Det är något som Erik tycker är viktigt och roligt att lyfta.

–Vi har en väldigt stor mineralutvinning i Habo, allt det har vi lämningarna från istiden att tacka för. Det som är värt att nämna är att sanden har en kemisk sammansättning och kornform som är unik i Sverige, Norge och Finland. Som det ser ut idag har vi hög produktionstakt, men vi får ändå fler förfrågningar än vad vi klarar av. Vi har fem stora kundgrupper på företagssidan; puts och spackel, värmeverk, stål och metallgjuterier, sport och fritid samt vattenreningen dvs filtersanden. När det gäller privatsidan så är den väldigt liten, den består av ca 0,5 % av all försäljning. Men vi har precis startat en ny webbplats med e-handel som är under utveckling och som gör att det är betydligt smidigare för privatpersoner att handla av oss, berättar Erik.

Sand är inte bara sand. Bilden visar ett axplock av olika sandsorter men samtidigt bara en bråkdel av det breda sortimentet.

Medarbetare och kompetens

Att hitta rätt kompetens inom sandbranschen är inte alltid lätt då det är en liten bransch. Men för Brogårdsand har detta inte varit något större problem då de flesta medarbetare stannat länge.

–Det är en oerhörd trygghet att våra medarbetare väljer att jobba hos oss under en lång tid. Det är svårt att hitta rätt kompetens med tanke på att sandbranschen är så liten vilket gör att det inte är många som har arbetat med sand tidigare. När vi söker ny personal får vi istället sikta in oss på maskinvana, kvalitetsmedvetenhet och noggrannhet, sedan sker utbildning på plats. Just nu pågår dock en stor generationsväxling på företaget, vilket gör att vi anställt fyra personer under hösten. Vi känner att vi har hittat rätt personer med både rätt kunskap och som kommer passa in i gänget. Idag är vi totalt 20 medarbetare på Brogårdsand, säger Erik.

Att vara placerad i Habo

På kartan har Habo en väldigt bra centrerad placering som gör att Brogårdsand på ett enkelt sätt kan nå sina kunder, från Skåne i söder hela vägen upp längs Norrlandskusten.

–Vi kör ca 20–25 lastbilar per dag. Det är både bulkbilar till industrin och öppna flakbilar till sport och fritid. Tillgängligheten och service är viktig för oss, därför har vi sett till att avtalade lastbilar kan hämta material även på kvällar, nätter och helger. Eftersom vi samarbetar med åkerier i kommunen så skapar detta många arbetstillfällen. En annan viktig sak är miljö och ekonomi, lastbilarna ska köra med last i bägge riktningarna. Det cirkulära tänket är såklart viktigt och vi arbetar med frågan hur man kan använda sanden i flera led, det vill säga om och om igen, berättar Erik.

Framtiden

–Det viktigaste för mig att arbeta med framöver är investeringar och att säkra tillgången på sand. Vi har ett stort investeringsbehov och behöver bland annat investera i ny produktionsutrustning men också säkra sandresursen så vi står rustade inför framtiden. Jag har en väldigt bra känsla när jag tänker på framtiden. Jag ser mest möjligheter och vi har goda chanser att utveckla verksamheten, avslutar Erik.