Logotyp Upplev Habo

Munkaskog

Att bygga strandnära är populärt i dag, men om man tittar på var lantbrukarna placerade sina gårdar på Vätterns västsida upptäcker man ett annat mönster.

Den bättre jordbruksmarken låg oftast på ett gott avstånd från strandlinjen och därför valde man att etablera byar och gårdar uppe på höjderna. Det var således inte sjöutsikten som styrde, utan var åker- och ängsmark var belägen. Ett tydligt undantag från ovanstående regel är byn Munkaskog nordost om Habo. Här ligger byn och åkermarken på slänterna ner mot Vättern.

Namnet Munkaskog låter som om det har anknytning till klosterväsendet under medeltiden och detta stämmer. Det första belägget för ortnamnet är från 1539: ”Monkaskog”. Namnet signalerar att egendomens ägdes av ett kloster. Det rörde sig om ett skogsområde som donerades till Varnhems kloster redan på 1200-talet.

På flera håll inom nuvarande Habo kommun gav jordbruket inte så god avkastning och detta ledde till att man gärna ägnade sig även åt andra näringar. Ibland röde det sig om mindre biinkomster, men ibland var näringsgrenarna vid sidan om jordbruket av största betydelse. Närheten till Vättern gynnade dessa näringar och exempelvis blev fisket därför en viktig inkomstkälla för en del.

Sjötransporter var också viktiga och ofta smidigare än transporter på vägarna. En betydelsefull förändring i Vätterns sjöfart inträffade i och med öppnandet av Göta kanals Västgötadel 1822 och Östgötadelen 10 år senare. Då ökade såväl antalet skutor som tonnagets storlek explosionsartat. Som en följd av detta utvecklades exempelvis hamnen i Jönköping, men de intensivare sjötransporterna torde också ha gynnat de småskaliga sjötransporterna. Många lastageplatser med bryggor låg utefter strandlinjen inom nuvarande Habo kommun.

En av dessa lastageplatser var belägen i Munkaskog. När laga skifte genomfördes här åren 1900–01 bestämdes att den öst-västliga vägen ner till bryggan skulle göras bredare än övriga vägar inom byn. Den gjordes 6 meter bred i jämförelse med de andra vägarna med endast 4 meters bredd. Bryggan i Vättern var vid denna tid ca 70 meter lång. Byn bestod vid skiftet av fyra hemman och när byns ägor erhöll nya gränser som en följd av skiftet innebar det att hemmansägaren Per Bohmans gård fick flytta ut från den gamla bykärnan, knappt 1 km söderut. Som kompensation för allt arbete med att flytta sina byggnaden fick de andra delägaren i byn lämna ekonomisk ersättning till Bohman.

En av gårdarna i Munkaskog var ett så kallat hospitalshemman. Detta innebar att avkastningen eller arrendet bekostade sjuk- eller fattigvård.  

Vägbeskrivning

Byn Munkaskog ligger nordost om Habo. Det finns en vägskylt utefter länsväg 195 som anger avtagsvägen mot Munkaskog. Byn ligger ca 1,5 km öster om väg 195.