Folkhögskola
Allmän kurs är ett alternativ till gymnasieskola. Du kan bli behörig till exempelvis högskola och yrkeshögskola.
Varje folkhögskola bestämmer själv över sin profil, sina kurser och sitt sätt att arbeta. Något som utmärker folkhögskolan är samtalet och den studerandes aktiva deltagande i gruppen. Folkhögskolan strävar efter att ha mindre och sammanhållna studiegrupper. Ofta studerar man ämnesövergripande i projektform med både praktiska och teoretiska inslag.
Är du under 18 år ansöker du om undervisningskostnad och ev skolskjutskostnad.
Barn- och utbildningsförvaltningen tecknar avtal med varje folkhögskola och ersätter folkhögskolan med undervisningskostnad motsvarande Habo kommuns samverkansavtal med Jönköpings kommun. I detta ingår skollunch och läromedel.
Skolskjuts ersätts enligt gymnasieskolans regler. Vanligen innebär detta att du får ett skolkort till buss- och tågresor om du har mer än 6 kilometer till skolan.
Från och med det år du fyller 18 år till och med vårterminen det år du fyller 20 år kan du ansöka om bidrag för skollunch, läromedel samt skolskjuts.
Ersättning för skollunch är 40 kronor per lunch. Läromedel ersätts med faktisk kostnad, men max 6 000 kronor per läsår.
Skolskjutskostnad ersätts enligt gymnasieskolans regler. Vanligen innebär detta att du får ett skolkort till buss- och tågresor om du har mer än 6 kilometer till skolan.
Barn- och utbildningsförvaltningen tecknar avtal med varje folkhögskola. Matersättningen kan betalas ut till dig som elev eller direkt till din skola.
Du som ska gå på folkhögskola som ligger långt ifrån ditt hem och behöver bo på studieorten kan söka inackorderingstillägg hos Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Blir du beviljad detta har du inte rätt till skolskjutskostnad.