Familjecentralen
Familjecentralen är en mötesplats där man kan knyta kontakter, hämta kunskap samt få råd och stöd i föräldrarollen. På familjecentralen finns barnhälsovård, kvinnohälsovård, föräldrastödjande kurator och öppen förskola som arbetar i samverkan. Vi erbjuder förebyggande hälsovård, hälsoundersökningar och föräldragrupper (Storken) under graviditet och barnets första fem år.
Habos familjecentral och öppna förskola finns på Kärrsvägen 37 i anslutning till vårdcentrum. Varmt välkomna till oss!
Tänk på att du och ditt barn ska vara fria från infektioner när ni kommer till familjecentralen och öppna förskolan.
Alla på familjecentralen har tystnadsplikt och barnen är olycksfallsförsäkrade när de är på familjecentralen.
Information om familjecentralens olika verksamheter hittar du nedan.
Öppna förskolan
På öppna förskolan har du och ditt barn möjlighet att träffa andra föräldrar och barn. Vi leker, sjunger, läser och fikar tillsammans. Fika serveras till självkostnadspris. På onsdagseftermiddagar ses vi ute i hembygdsparken, den som vill tar med sig fika.
Du ansvarar för ditt barn och tillsammans ser vi till att ha det trevligt runt omkring oss. Tänk på varandra - var fria från infektioner när ni kommer.
Tider och grupper (kolla helst Instagram och Facebook, ändringar kan förekomma)
Instagram: familjecentralenhabo.
Facebook: Familjecentralen Habo.
Måndagar 10.00-12.00 småbarnsträff, 10 månader - 2 år
Onsdagar 10.00-12.00 babyträff, 0-6 månader
Onsdagar 13.30-15.00 vi träffas i hembygdsparken, 0-6 år
(ej under vinterhalvåret)
Torsdagar 10.00-12.00 babyträff med tema, 0-12 månader
Fredagar 09.00-12.00 öppen förskola, 0-6 år
Utöver dessa grupper kan du även anmäla dig till Vägledande samspel samt till babymassage (grupper startar löpande).
På familjecentralen kommer vi kontinuerligt att ha kurser i hur man ger första hjälpen och hjärt- och lungräddning. Röda Korset kommer till oss och undervisar under tre timmar.
Vi ses på familjecentralen tre torsdagar klockan 10.00-10.30, med följande babyträff om du vill stanna längre. Nya grupper planeras löpande. Du betalar 50 kronor för massagehäfte, lite olja och frukt. Ålder på barnet? Från 2 månader. Uppåt finne ingen gräns, men det är lättast fram till cirka 7-8 månader, sedan börjar de flesta ta sig runt ganska snabbt på egen hand.
Välkommen med anmälan via sms 073-460 77 71
Barnhälsovården följer ditt barns utveckling och hälsa genom regelbundna hälsoundersökningar och vaccinationer. Som förälder får du råd och stöd i allt som rör ditt föräldraskap. Vi har föräldragrupper där vi tar upp och samtalar kring olika ämnen.
Kvinnohälsovården arbetar för att den blivande mamman och barnet ska vara vid god hälsa under och efter graviditeten. Vi har föräldragrupper, erbjuder preventivmedelsrådgivning, ger information samt utför gynekologiska hälsokontroller.
En socionom finns med och deltar i öppna förskolans verksamhet. Hen erbjuder enskilda samtal för att ge råd och stöd till dig som förälder.
Vägledande samspel (ICDP) är en föräldrautbildning som fokuserar på det positiva samspelet mellan dig och ditt barn.