Skadedjur

Djur som ofta upplevs som skadedjur är insekter samt råttor och möss.

Problem med skadedjur i ditt hus/din fastighet

Har du problem med skadedjur som till exempel, insekter, möss eller råttor i ditt eget hus eller på din egna fastighet ska du ringa till ett skadedjursbolag som kan hjälpa till med att sanera och förebygga framtida problem. Eventuella kostnader står du för.

Problem med skadedjur i hyreslägenhet/bostadsrätt

Har du problem med skadedjur i din hyreslägenhet eller bostadsrätt ska du i första hand kontakta fastighetsägaren eller föreningen. Får du inte gehör från fastighetsägaren eller föreningen kan du vända dig till miljöförvaltningen på kommunen.

Kommunen kan agera om problem med skadedjur innebär en olägenhet (det vill säga problem) för människors hälsa eller miljön, utifrån miljöbalkens regler. Med det menas att det är en störning, som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka och skada hälsan och som inte är obetydlig eller kortvarig. Då kan kommunen ställa krav på att fastighetsägaren åtgärdar problemen. Kostnaderna för dessa åtgärder betalas av fastighetsägaren.

Små skadedjur

Kackerlackor, mjölbaggar, pälsängrar, flugor med flera är djur som genom sitt val av mat och livsmiljö konkurrerar om samma resurser som vi människor eftersträvar. Vissa djur, som kackerlackor och flugor, är också smittspridare. Andra smådjur som vi hittar inne gör i regel ingen skada men trivs inomhus. Ett exempel är silverfisk. Om de är påtagligt talrika kan de vara ett tecken på att det finns någon onormalt fuktig plats inom byggnaden, kanske en fuktskada.

Om skadedjur dyker upp i stora mängder i bostaden bör man söka och ta bort någon "härd" som lockar smådjuren. Det kan till exempel vara spill av djurfoder, gryn eller någon attraktiv öppnad matförpackning. Ofta är detta en tillräcklig åtgärd. En del smådjur kan dock klara sig länge utan mat och därför kan de dyka upp lång tid efter att man tagit bort "härdarna".

Råttor och möss

Råttor och möss ser man normalt endast i enstaka exemplar. Börjar de dyka upp i stort antal finns det anledning att fundera på varför. Ofta kan man själv eller tillsammans med sina grannar komma till rätta med problemet genom att åtgärda dåliga komposter, städa upp bland bråte som erbjuder bostad åt gnagarna och så vidare.