Elda utomhus, regler vid eldning utomhus
Eldningsförbud gäller alltid före tillstånd
Tänk på att eldningsförbud alltid gäller före ett eventuellt tillstånd. Det betyder att du inte får elda om det råder eldningsförbud, även om du har fått tillstånd eller anmält eldningen. Kontrollera alltid aktuella regler för eldningsförbud innan du planerar att elda.
Från och med den 18 februari 2025 är det tillåtet att elda påsk- och valborgsmässoeldar (majbrasa). För att elda lagligt och säkert behöver du följa dessa regler:
- Sök tillstånd vid offentliga evenemang: För att få arrangera en allmän sammankomst eller offentlig tillställning krävs tillstånd enligt ordningslagen. Du söker tillstånd hos Polisen.
- Anmäl alltid till räddningstjänsten: Du måste anmäla eldningen till räddningstjänsten, även om ditt evenemang inte kräver tillstånd.
- Få markägarens godkännande: Om du eldar på mark som inte är din egen, både privat och kommunal mark, behöver du tillstånd från markägaren
Länk till polisens webbplats: Polisen, tillstånd för offentlig tillställning
När du ska göra upp eld ute i naturen måste du vara försiktig, det finns alltid en brandrisk och en spridningsrisk. Här är lite saker att tänka på.
- Under våren och sommaren ökar risken, särskilt när det är torrt ute.
- Innan du ska elda behöver du först ta reda på om det är tillåtet att elda, att det inte råder eldningsförbud.
- Grillning med kol på iordningställda grillplatser är tillåtet även om det råder eldningsförbud. Du är fortfarande ansvarig för att elden inte sprider sig.
- Elda bara på platser där ingen risk för spridning finns, till exempel på grus- eller sandmark en bra bit från skog, byggnader, fordon och så vidare.
- Se upp med vind som kan föra in gnistor i skogen och i torrt gräs.
- Lägg stenar eller gräv runt elden för att förhindra att den sprider sig. Vattna gärna marken där elden ska placeras.
- Håll elden liten. Elda flera små högar istället för en stor.
- Se till att ha tillgång till lämpligt släckredskap som vattenslang eller hinkar med vatten.
- Lämna aldrig elden utan tillsyn.
- Låt elden brinna ut helt och hållet. Släck elden ordentligt med vatten, rör om eller gräv upp marken under askan så att ingen glöd finns kvar när platsen lämnas. Kontrollera noga att ingen glöd finns kvar innan du lämnar eldningsplatsen.
- Se till att ha tillgång till telefon så att du snabbt kan larma räddningstjänsten, via larmnumret 112, om du tappar kontroll över elden.
Tänk på att det alltid är den som tänder elden som har ansvaret för den. Om din eldning orsakar en brand är du personligen ansvarig.