Ras och skred
Områden som tidigare inte har varit riskområden kan i framtiden medföra risk för ras och skred. Ofta handlar det om en kombination av flera faktorer. Störst risk för skred och ras är det vid jordslänter och raviner som innehåller jordlager med låg hållfasthet.
I Habo kommun finns områden med risker för ras och skred främst längs med vattendrag och anslutande moränslänter och raviner.
Ras och skred sker ofta utan förvarning. Men innan dess kan det förekomma rörelser i marken. Tecken på begynnande ras och skred kan till exempel vara:
- Plötsliga sprickor och sättningar i marken
- Träd och stolpar som börjar luta
- Brott på ledningar och kablar i marken i eller intill slänter
Om du upptäcker skador likt ovanstående bör du kontakta geoteknisk sakkunnig. Vid en överhängande fara för olyckshändelser ska räddningstjänst larmas.
För den enskilde fastighetsägaren med villa eller fritidshus kan följande råd vara till stöd:
- Träd och annan vegetation är en naturlig del i en slänt, och ger i de flesta fall stadga åt strandkant och slänter, och ska därmed bevaras.
- Försök att få ett så olikåldrigt bestånd som möjligt genom att avverka bara några träd åt gången. På så sätt blir du inte tvingad att avverka alla gamla träd på en gång.
- Om träd eller en större ansamling av träd ligger i bäckar och riskerar att bilda ”proppar” och därmed orsaka dämningar eller styra vattenflödet mot en slänt, så att vattenerosionen blir starkare än tidigare, bör träden tas bort.
- En slänt skadad av till exempel erosion kan repareras genom att man sätter sticklingar eller trädplantering i den öppna jorden. Använd trädsorter som finns naturligt i området.
I de fall det är en annan ägare, till exempel en skogsfastighet eller en samfällighet, mellan din tomt och vattnet, måste du samråda med denne om skogsskötseln. Lantmäteriet kan hjälpa dig att utreda ägarförhållandena.
Den växande skogen i raviner och slänter ökar slänternas stabilitet. Trädens rötter har en sammanhållande, armerande verkan på marken. Skogen fungerar därigenom som erosionsskydd och ska uppfattas som skyddsskog.
Enstaka mycket stora träd, som börjat falla eller lutar, bör fällas då dessa på grund av påverkan kan ”pumpa” sönder slänten och riva med sig stora rotvältor när det faller. Detta gäller speciellt stora granar som lutar. Fäll dessa träd in i befintligt bestånd och lämna dem gärna på marken. Detta har en positiv effekt på den biologiska mångfalden. Tänk på att samråda med Skogsstyrelsen innan du avverkar om du känner dig osäker.
Ekologiskt funktionella kantzoner är en åtgärd som syftar till att förhindra eller begränsa skadlig inverkan på angränsande vattenmiljöer vid skötsel av skog. Åtgärdens utformning behöver variera beroende på förutsättningarna på plats och arters känslighet och behov. De bör lämnas breda och helt orörda kantzoner. I vissa fall kan det vara lämpligt att träd plockhuggs i kantzonen medan det i andra fall kan vara lämpligt att avverka ända fram till vattnet för att möjliggöra utveckling av en mer funktionell kantzon i det framtida beståndet.
För att motverka negativa effekter på vattenkvaliteten ska markberedning som orsakar skador inte ske i skyddszoner mot sjöar, vattendrag och våtmarker. Ta kontakt med Skogsstyrelsen för mer information.
Ur natur- och miljösynpunkt är det viktigt att lämna ravinerna och de branta slänterna så orörda som möjligt för att olika trädslag får växa där och att olika åldrar finns bland träden. I de flesta fall ger olikåldrigt trädbestånd stadga åt ravinbranter och branta slänter genom att bilda ett rotnätverk som armerar slänten och genom att grenar hindrar slagregn att verka direkt på marken. Träd kan hålla emot ras och sked länge innan de slutligen faller
Strandskydd är ett generellt skydd som gäller i hela landet. Syftet med strandskydd är att långsiktigt säkerställa allmänhetens friluftsliv och bevara livsvillkoren för djur och växter, både i vatten och på land.
Det finns restriktioner bland annat gällande uppförande av byggnader och anläggningar samt trädfällning inom strandskyddad område.
Strandskyddet sträcker sig generellt 100 meter upp på land och lika långt ut i och under vattnet. Vissa områden har ett utvidgat skyddsområde och i Habo kommun gäller strandskydd på 200 meter för Alvasjön, Hornsjön, Domneådammen, Risbrodammen, Stråken samt Knipesjön. För Vättern gäller i huvudsak ett utvidgat strandskydd på 300 meter.
Restriktionerna som gäller inom strandskyddat områden
innebär att man inte får:
- Bygga nya byggnader, ändra befintliga byggnader eller byggnadens användning så att det försvårar allmänhetens tillgång till stränder
- Utöka sin privata zon eller hemfridszon på mark som är tillgänglig för allmänheten. Detta medför att man inte får tillföra något som gör att området upplevs vara privat, exempelvis genom att ställa ut utemöbler, sätta upp staket, anlägga gräsmattor eller rabatter
- Gräva eller förbereda byggnationer
- Bygga anläggningar eller anordningar så som bryggor, pirar, vägar eller parkeringsplatser på områden som är tillgängliga för allmänheten.
- Inom strandskyddet får inte ingrepp genomföras som väsentligt påverkar livsvillkoren för djur och växter. Exempelvis är det inte tillåtet att muddra eller fälla mer än enstaka träd.
Som markägare är du ansvarig för åtgärder som görs på din mark. Du kan ställas till svars för skador som uppkommer på annans mark eller egendom på grund av oförsiktiga åtgärder.
Det gäller även sådana åtgärder som du har gjort inom din egen fastighet för att skydda din egendom. Om någon annan har bedrivit verksamhet på ett sådant sätt att skada uppstått på din mark, så kan du som markägare rikta krav mot verksamhetsutövaren.
Även när din mark utsätts för ras- eller skredrisk, eller direkt drabbas av ras eller skred, ankommer det på dig som markägare att själv försöka komma till rätta med problemen. Du bör i tidigt skede även informera ditt försäkringsbolag om situationen.
Inom ras- och skredområden kan vissa begränsningar avseende vad som får göras inom en fastighet bli aktuella. Det kan till exempel handla om ansökningar om enskilda avlopp eller bygglov som inte kan beviljas utan att fördjupade undersökningar genomförts.
För att utföra arbete i vatten kan anmälan/dispens krävas enligt miljöbalken.
Innan ett arbete utförs i vatten ska Du alltid kontakta Länsstyrelsen i Jönköpings län eller miljöförvaltningen i Habo kommun. Om arbetet ska uppföras på land ska du istället vända dig till bygglovsenheten i Habo kommun.
Dispens kan ges för åtgärder inom strandskyddat område om särskilda skäl finns. Det är byggnadsnämnden i Habo kommun som har tillsynen för att lagen om strandskydd efterlevs och nämnden har möjlighet att bevilja dispens. För vissa områden och åtgärder är det dock länsstyrelsen som ger dispens. Det är även länsstyrelsen som granskar kommunens samtliga beslut om dispens.
För att utföra arbete i vatten kan anmälan/dispens krävas enligt miljöbalken.