Kartongfabriken Star
När Carl Arvid Dagman 1931 köpte kartongfabriken Standard i Jönköping och flyttade den till Habo blev det inledningen till dryga 50 år av förpackningstillverkning.
Eftersom fabriken, som nu döpts till ”STAR” var först i landet med att automatiserat tillverka cylindriska burkar fick man en stor och fast kundkrets. Många är de förpackningar som fortfarande finns kvar, åtminstone i folkminnet, alltifrån Tomteskur till O´boy-burkarna.
I början på 1950-talet fick fabriken också kapacitet att tillverka så kallade klädda kartonger. Det är kartonger och askar där dekoren inte trycks direkt på pappen utan ett förtryckt tunnare papper limmas på kartongen. Det gjorde det möjligt att göra ”lyxigare” förpackningar: chokladkartonger, presentaskar med mera.
En form av samarbete med Åkerlund & Rausing som var det dominerande förpackningsföretaget inleddes under 1940-talet. Beredskapstidens krav på bättre kontroll av varumängder som såldes gjorde att fler varor såldes i förpackningar. Burklock av papp var en ny innovation som kartongfabriken kunde ta patent på 1954. Det var även på Star som en specialmaskin för detta konstruerades.
I slutet av 1970-talet hade plasten på allvar konkurrerat ut andra material, så även pappen. Under de senare åren var tillverkningen blygsam, huvudsakligen kartonger till gevärspatroner, innan verksamheten upphörde i slutet av 1980-talet.
Läs mer om Kartongfabriken Star och andra företag i boken "Industrihistoria i Habo" som du kan låna eller köpa på Habo bibliotek.
Boken är skriven av Lars Elwing, Mats Werthén och Magnus Widell som också har delat med sig av bilderna du hittar på sidorna om Made in Habo - saker du inte visste kom härifrån.