Natur och friluftsliv
Kommunala badplatser
De tre kommunala badplatserna sköts av olika föreningar i samarbete med Habo kommun. Vattenprover tas regelbundet under sommaren för att säkra vattenkvalitén och information om provresultaten finns på skyltar vid respektive strand samt på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.
Vid de kommunala badplatserna i Domsand, Furusjö och södra stranden i Baskarp är det inte tillåtet att ha med hundar på stranden under badsäsongen. Vid övriga stränder i kommunen är det tillåtet med hundar, men visa hänsyn till övriga badgäster.
Domsandsbadet
ligger precis söder om Habo. Här har du en lång sandstrand med två bryggor mot Vätterns klara och oftast lite svalare vatten. Parkering finns vid Habo camping & stugby samt vid Fiskebäcks kapell.
Här finns också hytter att byta om i, WC och kiosk precis intill stranden och Domsands båtsällskaps småbåtshamn att strosa i och titta på båtar. Stranden och toaletterna sköts av Domsands båtsällskap i samarbete med Habo kommun.
Handikapparkeringar finns i direkt anslutning till stranden. En träspång går över sanden från handikapparkeringarna till den ena bryggan. Ramp eller annan anordning för rullstol ner i vattnet saknas, men ett räcke att hålla sig i finns.
Baskarpsbadet
hittar du 15 kilometer norr om Habo. Den södra stranden är en kommunal badplats med lång sandstrand mot Vättervattnet, och anslutning till den en gles dunge med tallar som ger skugga när man behöver det. Parkering finns i direkt anslutning till badstranden och här finns också hytter att byta om i, kiosk, WC och Sveduddens båtklubbs småbåtshamn att gå och kika i. Stranden och toaletterna sköts av Fagerhult Habo IB och Svedudden båtklubb i samarbete med Habo kommun.
Stranden norr om Svedåns hamn är ett friluftsbad.
Furusjöbadet
finns i Furusjö, 8 kilometer väster om Habo. Furusjön är en mindre sjö som snabbt blir värmd till badtemperatur. Här finns både sandstrand och gräsytor att vara på. Badplatsen är barnvänlig med långgrund botten, bryggor, en stor lekplats och lite träd intill stranden för skugga. Här finns också hytter att byta om i, servering, kiosk och WC.
Furusjöbadet är tillgänglighetsanpassat med ramp ner till vattnet för dig med rullstol. Stranden och toaletterna sköts av Furusjö IF i samarbete med Habo kommun.
Friluftsbad
Alla stränder och badplatser som kommunen inte sköter om kallas friluftsbad. Här gäller allemansrätten, vilket bland annat innebär att hundar får vara med på stranden. Tänk på att hundar ska vara kopplade eller under motsvarande kontroll under perioden 1 mars till 20 augusti. Allemansrätten ger oss rättigheten att vistas nästan överallt i naturen, under förutsättning att man inte stör eller förstör. I naturreservat som till exempel Hökensås finns föreskrifter om vad som är tillåtet och inte, och dessa begränsar ofta rättigheterna att tälta över natt till exempel.
Hyr en elcykel
Hos Elcykelexperten i Habo kan du hyra en elcykel och se Habo med omgivningar på bästa sätt - från cykelsadeln.
Elcykelexperten
Brogården Hagalund, Habo
Runt Vättern-leden
Runt Vättern-leden är ungefär 420 kilometer lång och går mestadels på belagda vägar med lite trafik. Leden har bitvis samma sträckning som världens största motionscykellopp Vätternrundan.
Runt Vättern-leden på Naturkartan
Runt Vättern-leden på Sweden by Bike
Västgötaleden
Västgötaleden bjuder på 1140 kilometer cykelled i Västergötland, från Tiveden till västkusten.
Allt du vill veta om fiske i Jönköpings län
På www.hittafiske.se hittar du information om fiskekort, båtramper, fiske från land, båtuthyrning, fisketips och mycket mer. Siten hålls ständigt uppdaterad och fylls på i takt med att ny information samlas in. Allt för att du ska få en fantastisk vistelse vid något av länets alla fiskevatten.
Här presenterar vi också några av de fiskevatten du hittar i Habo kommun.
Hökensås sportfiske
På Hökensås finns 23 sjöar där Hökensås sportfiske sätter ut regnbåge och öring. Fiskekort krävs för fiske i samtliga vatten på området och det kan du köpa online via iFiske, i automater på området eller på Fiskecenter.
Furusjöns FVOF
I Furusjön finns aborre, gädda, mört och sutare. Barn och unga upp till och med 15 års ålder fiskar gratis. Läs mer och köp fiskekort på iFiske.
Risbrodammens FVOF
I Risbrodammen finns bland annat abborre, gädda och braxen. Fiskekort köps på plats, och här finns också möjlighet att hyra båt.
Risbrodammens FVOF
Vättern
I Vättern finns bland annat abborre, braxen, gös, gädda, harr, lake, lax, röding, sik, ål och öring. i Vättern får du fritt meta, pimpla, spinnfiska, haspelfiska eller flugfiska från strand eller båt. Observera att minimimått för flera sorter finns, och att antalet laxartade fiskar som får behållas är begränsat.
Inom ett par mils avstånd från Habo hittar du flera fina golfbanor, här tipsar vi om dem som finns närmast.
För att hitta fler banor, titta på Naturkartan och guiden Golfa runt Vättern.
Sand Golf Club
Strax söder om Habo hittar du unika Sand Golf Club med sin inlandslinksbana om 18 hål, hotellrum och restaurang. Greenfee löses online.
Ryfors Golfklubb
Knappt två mil väster om Habo tätort finns Sveriges äldsta golfbana. På Ryfors finns en välbevarad bruksmiljö, en 18-hålsbana och café. Greenfee löses på plats, här finns också Pay and Play vissa tider.
Skinnarebo Golfklubb
2,5 mil söder om Habo tätort, inte så långt ifrån Jönköpings flygplats, finns Skinnarebo Golfklubb. Här hittar du restaurang, stugor för övernattning, ställplatser för husvagn/husbil, en 18-hålsbana och en pay-and-play korthålsbana om nio hål. Greenfee löses på plats.
Jönköpings Golfklubb
Strax utanför Jönköpings centrum finns Jönköpings GK, den äldsta golfklubben i Småland. Här finns en kuperad 18-hålsbana, restaurang, ställplatser för husbil/husvagn samt en korthålsbana om 6 hål för Pay and Play. Greenfee löses online.
Hökensås Golfklubb
På Hökensås med utsikt över Vättern hittar du Hökensås Golfklubb. Här finns ställplatser, restaurang och 3 stycken 9-hålsbanor som i olika kombinationer varje dag blir en 18-hålsbana och en 9-hålsbana för Pay and Play. Greenfee löses på plats.
Tända en eld för att grilla eller värma sig kan man göra året runt, och vid många av grillplatserna runt om i kommunen finns också bord och sittplatser under tak.
Se alla grillplatser på Naturkartan
Att tänka på
När du tänker elda ute i naturen så måste du vara särskilt försiktig. Du måste först och främst veta om det är tillåtet att elda, att det inte råder eldningsförbud. Läs mer om brandsäkerhet.
Grillning med kol på kommunens grillplatser är tillåtet även om det råder eldningsförbud. Du är fortfarande ansvarig för att elden inte sprider sig. Släck elden ordentligt med vatten, gräv upp marken under askan så att ingen glöd finns kvar när platsen lämnas.
Checklista vid grillning
- Ha alltid tillgång till vatten när du ska grilla.
- Se upp med vind som kan föra in gnistor i skogen och i torrt gräs.
- Lämna aldrig elden utan tillsyn.
- När du grillat färdigt, låt elden brinna ut helt och hållet. Släck ordentligt med vatten och rör om så glöden slocknar.
- Se till att ha tillgång till telefon så att du snabbt kan larma räddningstjänsten, via larmnumret 112, om du tappar kontroll över elden.
- Tänk på att det alltid är den som tänder elden som har ansvaret för den.
I Habo kommun finns hela 15 stycken naturreservat. Här hittar du allt ifrån tallängar på moränmark till regnskogsliknande bäckraviner.
Tänk på att allemansrätten oftast inte gäller fullt ut i naturreservat. Varje reservat har sina egna föreskrifter som finns att läsa antingen på informationsskyltar vid reservaten eller på Länsstyrelsen Jönköpings webbplats.
Du får en bra överblick på var naturreservaten ligger på Naturkartan.
Baremosse
På höjderna på Hökensås där Habo, Mullsjö och Tidaholms kommuner möts hittar du Baremosse. Reservatet är nära 400 hektar stort och består till största delen av mossmark. I reservatet trivs många olika fåglar, och här häckar bland annat ljungpipare, enkelbeckasin, trana, smålom, orre och grönbena. Under april och maj kan du ha tur och få se orrspel på mossen.
Vattenklöver vid Domneån. Foto: Johan Rova.
Domneån
Precis intill Domsands hamn och Domsandsbadet finns Domneåns naturreservat. Här hittar du en promenadslinga som är drygt en och en halv kilometer lång, och utmed den finns rastplatser och utsiktsplatser. Stigen är smal och delvis kuperad, även med trappsteg på ett ställe. Stigen tar dig runt ravinen så du kan se den från båda sidor. I reservatet finns tidvis bäver, och har du tur kan du också se älgar beta här. Längs vattnet häckar forsärla och med lite tur får du syn på strömstare som dyker efter insekter.
Dumme mosse
Dumme mosse är lätt att besöka och väl anpassat för friluftsliv. I naturreservatet finns det en mil spångade leder varav 5 kilometer är tillgänglighetsanpassade för rullstol. Växtlivet på mossen har inslag av både nordliga, östliga och västliga arter som dvärgbjörk, skvattram, klockljung och myrlilja. Dumme mosse har ett rikt fågelliv och här kan du under våren och sommaren stöta på ljungpipare, storspov, grönbena och trana. Här kan man höra orrarna spela på morgonen och enkelbeckasinen på kvällarna.
Fiskebäck
Frodig ädellövskog nära Habo centrum. På våren täcks marken av blommande vitsippa och blåsippa. Parkeringsmöjligheter finns precis intill, och vid parkeringen börjar också en rundslinga på ungefär en kilometer. De första 200 metrarna på den är tillgängliggjord och fungerar fint med rullstol. Utmed den sträckan finns också flera sittplatser och ett räcke på ena sidan att stötta sig mot.
Strömt vatten i Gagnån vid Karstorp. Foto: Claes Uhlen
Gagnån
I bäckarna i området är vattenkvaliteten ovanligt hög, vilket bidrar till att det här finns en mängd olika djurarter, många av dem hotade och sällsynta. I övre delen av ån finns bäcköring, och i nedre delen av ån finns insjööring som vandrar upp från Vättern. För att skydda fiskbeståndet är det förbjudet att fiska i reservatet. Här kan man också stöta på tjäder, häckande tranor, fiskgjusar, strömstarar och forsärlor. I nedre delen av ån kan man också få syn på kungsfiskare. I reservatet Karstorp vid Gagnån finns skog av tall på sandig mark, och tack vare att området troligen aldrig har kalhuggits finns det arter här som är beroende av skog med lång kontinuitet. Här finns till exempel taggsvampar (Bankera, Hydnellum och Sarcodon) och korallfingersvampar (Ramaria) som är knutna till tall.
Habomossen
Habomossen ligger i södra delen av Hökensås, med mäktiga grus- och sandavlagringar från istiden som format landskapet. Habomossen består av en liten, helt orörd mosse som omger en fastmarksholme med tallar, de äldsta cirka 200 år gamla. Holmen med sin växtlighet är skarpt avgränsad mot den kala myren. I laggen vid mossens kanter finns tätare skog där skvattram och odon växer. Här trivs fåglar som grönbena, ängspiplärka, buskskvätta och enkelbeckasin.
Haboskogen
Naturreservatet Haboskogen utgörs av en strandbrink längs Vätterstranden mellan Hornåns och Lufsebäckens dalgångar. Erosionsbranten har sitt ursprung från den tid då Baltiska issjön täckte stora delar av Sydsverige. Issjön tappades ur i takt med landhöjningen och åar och bäckar fick då brantare fall och djupa ådalar och branta bäckraviner bildades. I de blottade strandslänterna mellan vattendragen uppstod skred och ras. Landhöjningen pågår fortfarande och därför förändras Vätterns vattenyta hela tiden och erosionen vid vattenlinjen fortsätter. I Haboskogen sker förändringar plötsligt och dramatiskt. När sandmassorna sätts i rörelse är det inget som kan stoppa händelseförloppet. Erosionen skapar ett säreget landskap som kan vara både farligt och fascinerande att uppleva.
Hornån nedre
Hornån är viktig för vätteröringens och harrens lek. Arter som harr och öring behöver friskt och fritt strömmande vatten där de kan leka och lägga sina ägg på syrerika grusbottnar. En del av skogen intill ån är lövsumpskog med gott om döda träd och högstubbar. Under sommaren kan man se forsärlor vid ån.
Rödsjön på Hökensås.
Hökensås
Hökensås är ett stort skogs- och bergsområde med mycket omväxlande natur. Landskapsbilden domineras av den över 10 mil långa urbergsryggen Hökensås, som i söder är drygt 300 meter hög. Under istiden lagrades det upp enorma mängder sand och grus som tillhör de mäktigaste isälvs- och issjöbildningarna i landet. Hökensås har en starkt kuperad natur med rullstensåsar och runda kullar omväxlande med plana grus- och sandfält och djupa gropar. I sänkorna finns myrar, sjöar och tjärnar.
Flera markerade leder och motionsspår utgår från Blåhult. På vintern blir spåren till skidspår. Vandringsleden Västra Vätterleden går genom naturvårdsområdet, och öster om Alvasjön finns markerade stigar. Det finns gott om svamp och bär i markerna. Lilla Havsjön ligger mitt i området och har en populär badstrand med bryggor och hopptorn. Här finns också utedass och grillplats.
Området har ett femtiotal sjöar och tjärnar med klart och rent vatten. Företaget Hökensås Sportfiske sätter varje år ut fisk i flera av sjöarna, mest regnbåge men även öring och bäckröding.
Bro över Hökesån vid den tillgänglighetsanpassade slingan.
Hökesån
Hökesån är ett värdefullt vattendrag mellan Hökesjön och Vättern, en sträcka om cirka 18 kilometer. Längs vattendraget finns flera reservat, bland annat det som heter Hökesån Habo som går tvärs igenom Habo. Utmed ån finns stigar, rastplatser och grillplatser. Vid VA-verket inne i Habo finns en tillgänglighetsanpassad slinga som tar även dig som har svårt att gå ända fram till vattenkanten. I Hökesån kan du se Vätterns öring leka om hösten och harren på våren. Under sommaren kan du också se strömstaren vid ån. Andra djur som finns i det rena vattnet är bergsimpa, flodnejonöga, signalkräfta och en stor mängd värdefulla insekter. Ett exempel är den sällsynta nattsländan Crunoecia irrotata.
Knipån
Knipån har skurit sig ner i den sandiga marken och bildat en en frodig dalgång med mycket lövträd. De biologiska värdena i skogen är knutna till den påverkan vattnet ger, till exempel översvämning och hög luftfuktighet. Skogen är bara i liten grad påverkad av modernt skogsbruk och innehåller stora mängder död ved i olika nedbrytningsstadier. Här finns två reservat som sitter ihop: Knipån-Kivarp och Knipån nedre. Ån ansluter till Vättern och är viktig som lekplats för öring och flodnejonöga. I Knipån har man också funnit sällsynta sländor och flodpärlmusslor.
Lufsebäcken
Lufsebäcken rinner i en dalgång som mot Vättern blir en ravin med branta kanter. Bäcken har strömmande vatten, och det är värdefullt för många av vattnets invånare. Öring och flodnejonöga vandrar upp från Vättern när det är dags för lek, och här finns också bäcknejonöga och de hotade fiskarna bergsimpa och lake. Bäcken är också hem för många insekter, både vattenlevande och flera ovanliga natt- och bäcksländor. Skogen kring bäcken är mest lövträd. Där det är blötare är det sumpskog med klibbal. Andra träd som växer i reservatet är en naturminnesklassad ek samt ask, hassel, tall, ek och björk. I reservatet kan du också få syn på forsärla, grönsångare, svartvit flugsnappare och mot Vättern till kanske kungsfiskare.
Skämningsfors naturskog
Naturreservatet är ett myrmarksområde insprängt med holmar av fastmark. Sumpskog, mosse och fastmark går in i varandra som en mångformad mosaik. I naturskogen växer mest tall, och tvärsigenom området rinner Vättersjöbäcken. Här finns en mängd både vanliga och ovanliga mossor och lavar, och området är ett känt kalvningsland för älg.
Stora Kärrs bokskog.
Stora Kärrs bokskog
Bokskogen planterades troligen på 1600-talet och har sedan dess självföryngrats. De äldsta träden är minst 200 år gamla, men här finns också unga träd. Bokskogen ligger norr om bokens naturliga nordgräns. Gamla döda stammar och högstubbar gör att det finns sällsynta insekter, svampar, lavar och mossor här. En tillgänglighetsanpassad parkeringsplats finns i direkt anslutning till en ungefär 200 meter lång naturstig som är bred och platt och fungerar fint även för rullstol och rullator. Här finns bänkar och bord att sitta vid under de höga trädkronorna.
Vandringsleder
Norra S:t Sigfridsleden
Norra Sankt Sigfridsleden är en del i det enorma nätverk av pilgrimsleder som genomkorsar hela Europa. Leden startar vid Sofiakyrkan i Jönköping och tar slut vid S:t Olofs kyrka i Falköping - eller tvärtom. Genom Habo kommun sträcker sig leden från Fiskebäcks kapell förbi Habo kyrka, Hökesjön och Furusjö till Mullsjö. I söder ansluter leden till S:t Franciskusleden som via andra ledsystem har Rom eller Santiago de Compostela i Spanien som slutmål. Följer du istället S:t Franciskusleden norrut kommer du via Klosterleden till Vadstena. I Falköping ansluter Norra S:t Sigfridsleden till flera olika leder, vilka slutligen leder fram till Nidaros, Trondheim i Norge.
Norra S:t Sigfridsleden på Naturkartan
Norra S:t Sigfridsledens webbplats
Västra Vätterleden
Västra Vätterleden knyter ihop Bergslagsleden med Smålandsleden och sträcker sig från Tivedens nationalpark i norr till Hotell Mullsjö i söder. Etapp 7 och 8 går genom Habo kommun, från First Camp Hökensås vidare till Fagerhult och sedan Mullsjö. Här går leden genom flera naturreservat med varierande naturtyper, alltifrån gles tallskog i moränen på Hökensås till lummiga bäckraviner. Där etapp 7 passerar Södra Kroksjön finns vindskydd, torrklosett och eldplats.
Högamoleden
Högamoleden sträcker sig från KFUM-gården Vidablick i Bankeryd via Domsand och Domneåns naturreservat, under länsväg 195 och upp mot Högamon. Här har man en härlig utsikt på vägen upp, och här ansluter leden också en sträcka till Bankerydsleden. Leden går sedan förbi vindskydden och Kleinafallet där du har en vacker utsikt över Klerebodammen. Här det passar bra att stanna och grilla eller äta matsäck och vid vindskydden finns även toalett och papperskorg. Flera gamla torpmarkeringar passeras och leden erbjuder fin utsikt över landskapet, ta gärna med kameran! Efter Högamon går leden utmed de gamla vattenrören som leder vattnet från Klerebodammen till kraftverket i Aledal. Därefter vänder leden tillbaka mot Vidablick och sista biten går utmed Attarpsdammen, Lillåleden och sedan Furuvikspåret.
Fritidsbanken fungerar som ett bibliotek fast med sport- och friluftsprylar.
Här kan du låna sport- och fritidsutrustning helt gratis i upp till 14 dagar. Vi har till exempel hjälmar och skydd, skridskor, bollar, snowboards, flytvästar och vadarbyxor för utlån.
Har du utrustning hemma som inte längre används tar vi tacksamt emot den i vår lokal på Gunnarsbo, Tidaholmsvägen 5 i Habo.
Vid frågor eller för ytterligare information nås vi lättast på fritidsbanken@habokommun.se
Aktuella öppettider hittar du på Fritidsbankens webbplats.