Stötta vilda pollinatörer och biologisk mångfald
Den minskande biologiska mångfalden och utrotningen av arter är en viktig fråga - vi har för länge sedan passerat en hållbar nivå. De vilda pollinatörerna och pollinering är viktiga ekosystemtjänster och avgörande för att människan ska kunna odla grödor och få tillgång till mat. En stor del av livsmedelsförsörjningen är beroende av pollinering och ungefär 90 % av jordens vilda växter får åtminstone delvis hjälp med pollinering av vilda pollinatörer.
Vad kan du göra?
Att göra sin trädgård till ett paradis för pollinatörer och andra insekter är inte svårt. Här är några exempel på vad du kan göra:
- Tänk igenom hur din trädgård ser ut – kan de vilda pollinatörerna hitta både mat och boplats inom rimligt avstånd?
- Vilken typ av växter har du i trädgården? Finns blomning i trädgården under hela säsongen?
- Klipp gräsmattan lite mer sällan
- Låt maskrosorna vara och se dem som mat till insekter istället för ogräs
- Hoppa över att klippa hela gräsmattan och låt en del av den bli ängsmark!
- Kratta inte undan löven utan låt dem bli gödning
- Låt nedfallna stammar och större grenar bli hem för olika sorters kryp och insekter
- Ställ ut ett litet grunt vattenbad för insekter att dricka från och fyll på dagligen när det är soligt och torrt
- Plantera några träd, bär och blommor (sälg, lavendel, vårkrokus, scilla, smultron, mynta, ljung) som pollinatörer gillar.
- Sätt upp ett bihotell eller anlägg en hög med sand för bin att bo i.
- Byt växter med vänner och bekanta för att förnya din trädgård på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt!
Vad gör Habo kommun?
Pollinatörerna behöver livsmiljöer som innehåller strukturer som tillgodoser behovet av bra boplatser och goda möjligheter till föda. Tekniska förvaltningen och kommunledningsförvaltningen på Habo kommun jobbar i flera projekt för att stötta vilda pollinatörer.
I projektet ” Gynna vilda pollinatörer och pollinering - lekmiljöer” gör kommunen ett flertal satsningar:
- anlagt blomsterremsor med mager jord och planterat anpassade lökar och frön,
- skapat vedhögar för att ge boplatser,
- försett faunadepåer med ny död ved
- planterat träd och buskar som gynnar vilda pollinatörer.
Flera av dessa insatser har gjorts och ska göras vid befintliga lekmiljöer eller ska genomföras vid nyetableringar av lekmiljöer. Projektet pågår t.o.m. 2023. Kommunen har också tagit fram ett 15-tal informationsskyltar, som finns på platser med stor exponering och genomströmning av barn, unga och vuxna. Kanske har du sett någon av dem?
Projektet ”Gynna vilda pollinatörer på Kärnekulla” innebär att kommunen anlägger enkla, robusta pedagogiska anläggningar/ytor som gynnar vilda pollinatörer runtomkring den nya skolan och förskolan på området Kärnekulla. Dessa ska både kunna användas i skolundervisningen och fungera som rekreationsplats för såväl elever och skolpersonal som pollinatörerna. Detta projekt kommer att pågå ett par år framåt.
Kommunen har dragit igång arbete med att ta fram en uppdaterad och utvidgad grönplan för blå och gröna stråk. Planen blir ett planeringsunderlag för blå och grön ytor i kommunen, så att kommunen kan säkerställa och utveckla en god bebyggd miljö och samtidigt ta i beaktande biologisk mångfald och ekosystemtjänster. I planen inkluderas ekologiska, klimatmässiga, kulturella och sociala perspektiv.
I den inledande fasen av projektet har kommunen genomfört en medborgardialog där kommuninvånare har kunnat lämna sina synpunkter och önskemål genom enkäten ”Min gröna plats”.
Alla tre projekten får finansiering genom LONA, statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt.
Förutom att jobba i projekt bedriver kommunen också regelbunden skötsel och utveckling av grönytor, träd och lekparker på kommunens mark. I detta arbete ingår bland annat att ta hand om planteringar och skötsel av park- och gatuträd, blomplanteringar, ogräsbekämpning, bekämpning av invasiva främmande arter (IAS) och mycket mer. Det finns god kompetens och intresse inom kommunen för att ta hand om och utveckla detta.
Tidigare avslutade projekt med LONA-finansiering
Nyskapande, skötsel och kampanj för att gynna tätortsnära pollinatörer i Habo.
Vad är biologisk mångfald?
Biologisk mångfald är livets många olika former på jorden. Det innebär att vi har flera olika ekosystem och naturtyper som utgör livsmiljöer; många olika arter i livsmiljöerna och ekosystemen; och dessutom genetisk variation inom varje art. Biologisk mångfald kan förenklat beskrivas som ett mått på hur många olika levande organismer det finns och innefattar allt i naturen.
Vad är en ekosystemtjänst?
Ekosystemtjänster är de funktioner hos ekosystem som gynnar människor, det vill säga upprätthåller eller förbättrar människors välmående och livsvillkor. Dessa tjänster produceras av ekosystemen och är alltså gratis. Exempel på ekosystemtjänster är pollinering (som utförs av pollinerande insekter eller andra djur), skydd mot naturkatastrofer som översvämningar och jordskred, vattenrening via till exempel våtmarker eller musslor, skadedjursbekämpning (som utförs av naturliga fiender, kan vara både insekter, svampar, bakterier och virus), grönytor för rekreation, reducering av partikelhalter och växthusgaser samt bildandet av bördig jord.