Logotyp Upplev Habo.

Habo Ullspinneri

Ett av Habos största och mest kända företag.

Gammal svartvit bild över ett spinneri och de som arbetade där.

Påsken 1882 reste Frans August Johansson från Habo till Norrköping för att köpa spinnmaskiner. Det blev starten till ett av Habos största och mest kända företag. Under 35 år, fram till 1917 sysslade man enbart med det som namnet angav: att köpa in ull, karda och spinna den till yllegarn. Både för egen försäljning, men också som legoarbete.

Originellt nog både åt och bodde de cirka 25 anställda hos Frans August och hans hustru Tekla. En bagare-familj som hyrde i en av flygelbyggnaderna på deras bostad, Gunnarsbo, betalade hyran i form av bröd till alla i det Johanssonska hushållet.

Men 1917 föddes idén att vidareförädla garnet själva. Det blev därefter den dominerande verksamheten. Ganska snart hade Frans Augusts söner Anders och Bror Werthén, som nu övertagit verksamheten, över 300 ombud som sålde ”Habo-filten”. I I början av 30-talet hade ”Spinnet” som det kom att kallas i folkmun, 65 anställda.

Krigsåren på 40-talet fick fabriken stora ordrar på filtar till försvaret och arbetsstyrkan växte till 85, mestadels kvinnor. 200 000 filtar tillverkades under de här åren. Arbetsstyrkan hade också vuxit till ungefär 100. Efter kriget levererades ”civila” filtar över hela landet, men också på export till bland annat Tyskland och Frankrike. Sjukhusfiltarna kunde säljas så långt bort som Etiopien. Under ett år, 1960, kom man upp i 90 00 filtar och 30 000 plädar. Dessutom garn till olika kunder.

När de nya syntetmaterialen introducerades på 1950-talet minskade efterfrågan på ullfiltar och dessutom kom nu på allvar konkurrens från olika lågprisländer. En planerad utbyggnad skrinlades därför.

När huvudkonkurrenten Tidstrands ville köpa ”Habo-filten” så var svaret positivt och filttillverkningen i Habo upphörde. Fram till 1970 fortsatte man dock att spinna garn, nu under namnet Habo Garn AB. Färgeridelen ombildades till ett separat företag 1967: Habo Färgeri AB och gjorde legoarbeten åt de många textilföretagen i sjuhäradsbygden.

1970- och 80-talen var en turbulent tid i den svenska Teko-branschen. Många företag lades ner eller flyttade utomlands. Det innebar att det blev en överkapacitet på färgerier och läget för företaget blev kärvare. Den slutliga dödsstöten blev ett nedlagt projekt hos SAAB, vilket tillsammans med finanskrisen 1992 medförde att Habo Färgeri tvingades i konkurs. Men färgeriverksamheten fortsatte i liten skala fram till 2007, då Habo Plaggfärgeri, som ett av de sista lego-färgerierna upphörde.

Läs mer om Habo Ullspinneri och andra företag i boken "Industrihistoria i Habo" som du kan låna eller köpa på Habo bibliotek.

Boken är skriven av Lars Elwing, Mats Werthén och Magnus Widell som också har delat med sig av bilderna du hittar på sidorna om Made in Habo - saker du inte visste kom härifrån.