Vuxenutbildning
Grundläggande nivå
Motsvarar grundskolan upp till årskurs 9.
- För dig med kort utbildning
- För dig som inte har studerat på länge
- För dig som har bristfälliga kunskaper
Gymnasial nivå
- För dig som vill läsa en hel gymnasieutbildning
- För dig som behöver komplettera tidigare studier
- För dig som vill få en yrkesutbildning
Regeringen har beslutat om en förordningsändring som innebär att slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning får utfärdas fram till och med den 1 juli 2025.
Vem kan söka vuxenutbildning?
Alla från och med hösten det år man fyller 20 år eller som har slutfört ett nationellt program på gymnasiet.
Vem blir antagen?
- Företräde ges för den som tidigare har en kort utbildning
- Du som inte har ett slutbetyg från treårigt gymnasium
- Du ska ha de förkunskaper som krävs för sökt kurs
- Vi bedömer om det finns särskilda skäl för ansökan
All undervisning är kostnadsfri. Du får betala för böcker och undervisningsmaterial.
Studieekonomi
- Du kan få studiestöd, lån och särskilt bidrag för barn.
- För att få studiestöd för heltid måste du läsa en viss omfattning. Detta anges i gymnasiepoäng. Vid heltidsstudier läser man 20 poäng per vecka.
- Du kan kontakta CSN, telefon 0771-276 000, för mer information.
Ansök via e-tjänst hos Habo kommun
På Jönköpings kommuns webbplats finns information om studiestarter och ansökningstider för gymnasial utbildning för vuxna för grundläggande kuser och för SFI (svenska för invandrare). Observera att Habo kommun ska ha din ansökan senast en vecka före ansökningstiden går ut i Jönköpings kommun. Du ansöker till vuxenutbildning via vår e-tjänst.
E-tjänst: Ansökan till vuxenutbildning.
Vad du behöver göra när du har skickat in din ansökan
- Du får en bekräftelse när Habo kommun har granskat din ansökan, antingen med ett godkännande (då skickas din ansökan direkt till Vägledningscentrum i Jönköping), eller med avslag.
- När Vägledningscentrum har behandlat din ansökan kommer du att få ett nytt email med information om din ansökan. Där står det att du har fått ett kursbesked. Om du inte hittar email om kursbesked, sök efter ”kursbesked” i din inkorg. Email skickas från: no-reply@edlevo.tietoevry.com, så titta efter den avsändaren
- Logga in i webbansökan och klicka på Kursbesked: Där kan du tacka Ja till dina kurser/utbildningar (glöm inte att trycka på knappen Skicka in). Om du har ångrat dig kan du även tacka Nej till din plats. Du måste alltid tacka Ja till dina kurser/utbildningar för att bli antagen.
- Information för dig som ska läsa på Flex: Om det är första gången du söker till Komvux, eller om det var länge sedan du läste på Komvux, kommer du att bli inbjuden till ett digitalt informationsmöte på Teams. Där berättar Vägledningscentrum hur det är att studera på Flex, och du kan ställa frågor. Du kan också bli inbjuden till möte om Vägledningscentrum bedömer att du behöver få information om Flex igen, trots att du redan har läst på Flex. Du som har blivit inbjuden måste vara med på mötet för att bli antagen.
- Slutligen får du ett officiellt antagningsbesked till din email (1-2 veckor innan kursstart). Om du har blivit antagen kommer sedan din skola att skicka välkomstmeddelande till din email. Där finns viktig information om dina kommande studier, kontaktuppgifter till skolan med mera.
Viktigt! Titta efter meddelanden både i din inkorg och i skräpposten (ibland hamnar Komvux utskick där).
Du kan studera i grupp på dagtid. Vissa kurser på SFI- och grundskolenivå kan även läsas på kvällstid, så kallat närlärande. Studietakten kan vara 25 %, 50 % eller 100 %. Du kan även studera på distans eller distans med handledning. Många som arbetar väljer att läsa på distans med en lägre studietakt.
Ta noga reda på vad som krävs för att vara behörig för vidare studier. Har du frågor kontakta oss eller studievägledare vid Vägledningscentrum i Jönköping.
Ansökan gör du alltid tillsammans med oss på vuxenutbildningen. Alla ansökningar lämnas till hemkommunen även om du söker till annan ort.
Vill du veta mer om SFI (svenska för invandrare) eller om Lärvux?