Ledningsförnyelse
Föreställ dig en dag utan vatten i kökskranen, utan att kunna spola i toaletten eller ta dig en dusch. Hushåll, förskolor, skolor, äldreboenden såväl som verksamheter och industrier i Habo kommuns tätorter och samhällen är beroende av att kommunens vatten- och avloppsverksamhet fungerar, dygnet runt, året om.
Habo kommun har vattenverk för dricksvattenproduktion och reningsverk för rening av avlopp. Men för att dricksvattnet ska nå våra kunder/abonnenter och avloppsvattnet ska kunna ta sig från hushållen och verksamheterna till reningsverken behövs en infrastruktur av ledningar i marken och pumpstationer för att pumpa vatten till abonnenterna och därefter pumpa avloppsvattnet vidare till reningsverken. I Habo kommun finns över 11 mil vattenledningar, 8 mil spillvattenledningar (avlopp) och nästan 7 mil dagvattenledningar.
Habo kommun har precis som alla kommuner i Sverige ett ledningsnät som i många områden har åldrats och behöver bytas ut. Miljö- och säkerhetskraven skärps och klimatförändringarna gör att kommunerna måste ta höjd för andra situationer och krav på vår vattenförsörjning och avloppshantering än vi tidigare har behövt. Våra befintliga anläggningar måste anpassas och förnyas och förnyelsetakten (utbytestakten) på ledningarna måste ökas väsentligt.
Ledningsnätets status beskrivs generellt utifrån dess kondition (tillstånd) och dess funktion.
- Problem med vatten- och avloppssystemets kondition beror på de förändringar av rören som sker genom olika slags påverkan på systemet under dess livstid. Ledningarna åldras. Det kan handla om rörbrott, ledningskollapser och otäta rör (till exempel korrosionshål, otäta fogar, sprickor) som kan leda till rotinträngningar och att vatten läcker in i avloppsledningsnätet respektive att vatten läcker ut ur dricksvattennätet.
- När det gäller problem med vatten- och avloppssystemets funktion handlar det snarare om brister i ledningsnätets transportförmåga. Det kan röra sig om brister i kapacitet, leveranssäkerhet, bräddningar och översvämningar (eller för stor nederbördspåverkan). Den här typen av problem är mycket svårare att överblicka och orsaken kan i själva verket finnas långt ifrån där problemet först visar sig. Problemet uppstår kanske bara under kort tid och det är svårare att veta den exakta orsaken.
För att förbättra kondition och funktion på ledningsnätet har Habo kommun tagit en fram en drift-, underhålls- och förnyelseplan för vatten- och avloppsanläggningen. Till grund för planeringen ligger information och statistik om vattenkvalitet, leveransavbrott, avloppsstopp, ledningskollapser, översvämningar, miljö- och säkerhetskrav samt klimatanpassning. I möjligaste mån tas även hänsyn till andra planerade kommunala åtgärder för att i så stor utsträckning som möjligt samordna arbetet och minska tiden med negativ påverkan på boende och verksamheter i berörda områden.
Av samma anledning planeras om möjligt områdesvis förnyelse. Det innebär att ledningarna förnyas inom ett område i taget för att kommunen inte ska behöva gräva på nytt i samma område med flera års mellanrum. Målsättningen är att hålla en förnyelsetakt på 0,7 %, vilket innebär att ledningsnätet förnyas ungefär vart 150:e år.