Vad gäller för grannar?
I vissa fall är byggnadsnämnden skyldig att informera grannar och andra berörda innan beslut fattas. Grannarnas synpunkter blir då en del av underlaget för nämndens beslut.
Om ett planerat bygge följer gällande detaljplan, finns det inget krav på att grannar ska få lämna synpunkter. Informera gärna dina grannar ändå, vad du än tänkt dig att göra. En dialog grannar emellan redan på planeringsstadiet kan betyda mycket, både för projektet och grannsämjan.
Några som alltid räknas är så kallade rågrannar, det vill säga grannar som du delar tomtgräns med. Bor du vid en liten väg räknas ofta också grannen mittemot på andra sidan gatan. Det kan också handla om människor som bor i fastigheter längre bort, om till exempel deras utsikt kan påverkas av ditt byggprojekt. Det är byggnadsnämndens tjänstemän som gör en bedömning av vilka grannar som ska höras.
Ibland gör vi ett så kallat grannehörande. Det innebär att en granne får möjlighet att lämna synpunkter. Det skickas alltid ut när en ansökan gäller:
- förhandsbesked,
- nybyggnader och större tillbyggnader av bostadshus utanför detaljplanerat område,
- en åtgärd som inte följer detaljplanen och
- byggnation närmare tomtgräns än 4,5 meter om det saknas bestämmelser i detaljplanen för hur nära gränsen man får bygga.
Grannar behöver inte lämna sina synpunkter men de synpunkter som lämnas används sedan som underlag i den fortsätta handläggningen av ärendet. Alla synpunkter som skickas in blir allmän handling och lämnas vidare till den sökande.
I de fall vi handlägger ett ärende som helt följer det som står i detaljplanen eller om en ansökan avslås fattar vi beslut utan att grannar får lämna synpunkter.
En granne kan generellt inte välja att godkänna eller inte godkänna en byggnation som behöver bygglov. Inom ett område med detaljplan är det planbestämmelserna som styr hur och vad som får byggas.
Däremot kan bygglovsbefriade åtgärder så som friggebod och attefallshus placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter om grannen godkänner placeringen. Om en attefallsåtgärd ska uppföras närmare gräns än 4,5 meter ska ett grannemedgivande skickas in i samband med anmälan.
Gör så här:
- Ta kontakt med grannen i ett tidigt skede och berätta vad du ska göra. Visa situationsplan som redovisar var på tomten byggnationen ska ske och fasadritningar.
- Be grannen godkänna genom att signera situationsplanen och fasadritningen med datum och namnteckning.
Tänk på att alla fastighetsägare, det är ofta två, ska skriva under godkännandet. Om du vill kan du komplettera dessa med ett intyg som också undertecknas. Det går inte att få ett grannemedgivande av kommunen så en placering närmare allmän plats så som cykelbanor, gata eller grönområden är inte möjlig utan att söka bygglov för åtgärden.
När vi beviljar ett lov eller ett förhandsbesked skickas den informationen till grannar per post. Om någon har lämnat synpunkter på ansökan som inte har blivit tillgodosedd kommer vi att skicka ut beslutet tillsammans med ett mottagningsbevis. Det kallas för delgivning. Mottagningsbeviset ska sedan skickas tillbaka till oss för att vi ska veta att personen tagit del av beslutet. Om den som ska delges håller sig undan eller av annan anledning inte skriver under mottagningsbeviset kan stämningsmannadelgivning användas.
De kända sakägare som inte ska underrättas om beslutet genom delgivning ska få meddelandet om kungörelsen skickat till sig. Meddelandet ska skickas till
- ägare eller innehavare av särskild rätt till en tomt eller fastighet som gränsar till den tomt eller fastighet som lovet eller förhandsbeskedet avser,
- ägare eller innehavare av särskild rätt till en tomt eller fastighet som endast skiljs åt av väg eller gata från den tomt eller fastighet som lovet eller förhandsbeskedet avser,
- övriga kända sakägare såvida antalet inte är för stort. Då annonseras beslutet i Jönköpings-Posten.
Ett beslut om att ge lov eller positivt förhandsbesked ska också kungöras i Post- och Inrikes Tidningar (PoIT).
Så skriver du ett överklagande
I ditt överklagande beskriver du varför du anser att beslutet är fel och hur du vill att beslutet ska ändras. Om du har handlingar eller annat som stödjer din uppfattning kan du bifoga dem.
I överklagandet måste följande information finnas med:
- ärendets diarienummer/ärendenummer
- fastighetsbeteckning
- beslutsdag
- beslutsnummer
Skriv även ditt namn, postadress och telefonnummer och underteckna din skrivelse.
Så lämnar du in ditt överklagande
Överklagandet ska vara ställt till Länsstyrelsen i Jönköpings län, men skickas först till Byggnadsnämnden i Habo kommun via e-post bygg@habokommun.se. Du kan även lämna överklagandet i kommunens brevlåda.
Habo kommun, Byggnadsnämnden
Box 212
566 24 Habo
Tid för överklagande
Byggnadsnämnden kontrollerar att ditt överklagande kommit in i rätt tid.
Om du delgivits beslutet ska överklagandet komma in till byggnadsnämnden senast tre veckor från den dag då du tog del av beslutet.
Om du inte delgivits beslutet ska överklagandet komma in till byggnadsnämnden senast fyra veckor från den dag beslutet kungjordes i Post- och Inrikes Tidningar.
Ombud kräver fullmakt
Om ett ombud, till exempel en advokat, företräder dig ska du bifoga en fullmakt i original. Den ska innehålla ombudets namn, postadress och telefonnummer.