Bostadsanpassning
Bostadsanpassningsbidrag
Om du eller en familjemedlem har en bestående eller långvarig fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsnedsättning kan du ansöka om bostadsanpassningsbidrag. Bostadsanpassningsbidraget finns för att ge personer som har bestående funktionsnedsättning en möjlighet till ett självständigt liv i ett eget boende.
Bostadsanpassning gäller alla slags privatbostäder. Du kan bo i eget hus, bostadsrätt eller hyreslägenhet. Bostaden ska vara en permanent bostad. Du kan inte få bidrag för att göra anpassningar i ett hus som används som fritidshus.
Åtgärderna ska vara nödvändiga och göra det möjligt för dig att bo kvar och fungera bra i din bostad. Exempelvis att kunna ta dig in och ut ur bostaden, förflytta dig inomhus, laga mat och sköta din hygien.
Exempel på anpassningsåtgärder kan vara:
- Ändring av badrum, installation av duschplats
- Borttagning av trösklar
- Breddning av dörrar
- Dörrautomatik
- Hissar och stolliftar
- Ramper
- Hårdgörning av gångväg
Så här ansöker du om bostadsanpassning
1. För att ansöka om bidrag för bostadsanpassning behöver du styrka din ansökan med ett intyg från arbetsterapeut och/eller läkare. Arbetsterapeuten behöver göra en bedömning som styrker din funktionsnedsättning och ditt behov av anpassning. Detta behöver framgå tydligt i intyget.
2. När du fått intyget av arbetsterapeut och/eller läkare skickar du in din ansökan tillsammans med intyget och en fullmakt. Säkerställ att handlingarna är korrekt ifyllda och signerade av rätt part.
3. Om du bor i hyresrätt eller bostadsrätt behöver du även skicka in blanketten Ägarmedgivande som fastighetsägaren signerat.
3. När ditt ärende skickats in och är komplett med ansökan, intyg och fullmakt kan handläggning av ditt ärende påbörjas.
Ansökan hittar du under länkar till höger på den här sidan.
Behov av anpassning
Om du har behov av att anpassa din bostad ska du kontakta kommunens arbetsterapeuter på Kommunrehab. Ett hembesök görs för att se hur det fungerar i bostaden. Ibland kan det räcka med ett hjälpmedel för att det ska fungera bra för dig i din bostad.
Kontaktuppgifter till Kommunrehab hittar du under Kontakt till höger på den här sidan.
En del bostadsanpassningar kräver bygganmälan hos kommunens byggnadsnämnd
Om din ansökan gäller en åtgärd som påverkar bostadens utforming behövs först en bygganmälan till byggnadsnämnden i kommunen, exempelvis vid installation av hiss. När bygganmälan blivit godkänd hos byggnadsnämnden kan beslut om bostadsanpassning fattas. Därefter kan beställning av installation göras. I de här ärendena blir det därför något längre handläggningstid. Om du ansöker om bostadsanpassning som kräver bygganmälan ombesörjs den anmälan av den entreprenör som lämnat in offert på åtgärden.
Bidraget beviljas till
Du kan få bostadsanpassningsbidrag för att anpassa bostadens fasta funktioner, till exempel för att bredda dörröppningar eller bygga om ett badrum. Däremot kan du inte få bidrag för sådant som man normalt tar med sig när man flyttar eller som räknas till normalt underhåll vid privatägd bostad.
Bidrag kan även lämnas för reparationer av tekniskt avancerad utrustning som anskaffats med stöd av bostadsanpassningsbidrag om reparationen inte utgör normalt bostadsunderhåll.
För bostadsanpassning gäller Lag (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag. Du hittar lagen under viktiga länkar till höger på den här sidan.
Denna lag har till syfte att genom bidrag till anpassning av bostäder ge personer med funktionsnedsättning möjlighet till ett självständigt liv i eget boende.
Kommunerna ansvarar för bidrag enligt denna lag.
Lagstiftningen reglerar vilka åtgärder som kan beviljas och på vilka grunder.
Ägarmedgivande
Om du bor i hyresrätt eller bostadsrätt där någon annan än du själv är fastighetsägare behöver du ett godkännande från fastighetsägaren. Fastighetsägaren behöver signera ett ägermedgivande.
För dig som bor i hyresrätt är det hyresvärden som ska ge sitt godkännande
För dig som bor i bostadsrätt är det bostadsrättsföreningens styrelse som behöver ge sitt godkännande.