Kultur och historia
I Habo med omnejd finns det spår av människor från tusentals år tillbaka i tiden. Några spår syns väl och några får man leta lite mer efter. Från dagar lite närmare våra egna finns mycket som berättar om en rik industrihistoria. Tack vare Vätterbäckarna som försåg många verkstäder med kraft har Habo sedan länge en tradition av tillverkande företag.
I Habo med omnejd finns det spår av människor tusentals år tillbaka i tiden. Vid tiden kring 1450 f.K, samtidigt som Moses levde i Egypten, finns det jägare och fiskare i trakterna. Från den tiden finns också spår av början till jordbruk och mer fasta bostäder här.
Med tiden växte befolkningen till och mot slutet av 500-talet beskrivs Västergötland som rikt på guldföremål och dyrbara skatter. Från den här tiden finns många fornlämningar, bland annat ett 60-tal domarringar. Kring den här tiden kallades området Hagaboda, vilket kommer från "fäbodar i hagarna". Namnet förkortades så småningom till Habo. I kommunvapnet som registrerades 1986 knyter gärdsgården an till det gamla namnet.
En vägförbindelse mellan Jönköping och Falköping drogs under senare delen av första årtusendet genom Habo, vilket gjorde att den södra delen av kommunen under den här tiden var särskilt tätbefolkad.
År 1549 grundas Habo socken och lydde till en början under Jönköpings slott dit man också betalade skatt. 1567 förlänades Habo socken till Per Brahe, greve till Visingsborg. Habo tillhörde Visingsborgs grevskap till dess att grevskapet upphörde kring år 1690, varefter Habo räknades till Vartofta härad.
1863 kom järnvägen till Habo - eller rättare sagt Habo kom till järnvägen. Habo kyrka som ortens tidigare medelpunkt ersattes nu av det stationssamhälle som började växa fram kring järnvägsstionen.
Vid kommunreformen 1862 bildades landskommunerna Brandstorp, Gustav Adolf och Habo. Ytterligare kommunreformer 1952 och 1971 resulterade i bildandet av Habo kommun, och 1974 gjordes den sista ändringen då Brandstorp införlivades i kommunen.
Geografi och natur
Habo är med ytan 330 kvadratkilometer en liten kommun bestående av flera orter. Centralorten Habo i södra delen av kommunen är den största, och här bor också merparten av kommunens drygt 13 000 invånare. Strax öster om Habo ligger Furusjö och utmed Länsväg 195 och Vättern hittar du Fagerhult, Baskarp och Brandstorp.
Naturen i Habo är kuperad och skiftande och här finns många olika miljöer och naturtyper. Besök sandstränderna utmed Vättern, lummiga bäckraviner, ett vackert och varierat jordbrukslandskap, en bokskog med ursprung i 1600-talet och Hökensås med isälvsavlagringar, tallskog, sjöar och tjärnar.
Service och shopping
Service så som vårdcentral, apotek, bibliotek, postkontor, polis, uttagsautomat mm hittar du inne i Habo tätort. Här hittar du också ett flertal restauranger och kaféer liksom affärer och butiker. I Brandstorp hittar du en lanthandel med tillhörande café i 50-talsstil. Under sommarmånaderna finns kiosker eller caféer samt toaletter öppna vid stränderna i Domsand, Baskarp och Furusjö.
Boende
I Habo kommun finns två campingplatser, två glampingar, ett flertal ställplatser samt ett pensionat. Via Airbnb finns också flera stugor att hyra.
Söker du hotell hittar du det nära och bra i Mullsjö.
Vandring och cykling
Här finns gott om spår och leder för den som vill vandra, löpa eller cykla. Här kan du ge dig ut på riktiga långvandringar utmed pilgrimsleder, Västra Vätterleden eller Smålandsleden, eller hitta ett kortare spår för en stunds promenad och avkoppling.
I tre av våra naturreservat finns tillgänglighetsanpassade spår som fungerar fint med exempelvis rullator, rullstol eller barnvagn.
För dig som vill cykla finns mycket att välja på. Här passerar både Runt Vätternleden och Västgötaleden som tar dig ut på flera dagars cykling om du vill, eller så tar du kortare turer mellan olika sevärdheter i närheten.