Logotyp Upplev Habo.

Brandstorps hembygdsgård

Det händer ibland att initiativrika personer mer eller mindre präglar ett lokalsamhälle. Detta gäller också i hög grad trakterna kring Brandstorp där släkten von Essen lämnat särskilt tydliga avtryck.

Trätält.

Under sin barndoms somrar bodde Hans von Essens familj på Alvasjö några kilometer väster om Brandstorp. Där ville hans föräldrar leva ett naturnära och för barnen fostrande lantliv. Därför uppförde man 1872 det mycket speciella trätältet, som i dag står på hembygdsgården.

Trätältet fungerade ungefär som en minimal sommarstuga utan uppvärmning. Byggnaden var åttkantig och alla de åtta sektionerna hade sina funktioner. En sektion upptogs av ingången till tältet. I sektionen till vänster fanns ett litet tvättrum och till höger ett skafferi. De övriga fem sektionerna, eller hytterna, användes som sovutrymme för barnen. Mitt i byggnaden fanns ett rum och mitt i detta står ett åttasidigt bord som man åt vid. Hans von Essens bror Edward berättar att det alltid luktade unket i hytterna av fukt och mögel. Madrasserna var fyllda med ormbunkar.

För att förstärka den enkla och naturnära känslan syddes också enkla kläder av säckväv upp till barnen och på fötterna hade de speciella träskor. Trätältet var en så anmärkningsvärd skapelse att det även visades upp på världsutställningen i Paris 1878. På 1990-talet donerades trätältet till Brandstorps hembygdsförening som restaurerade det grundligt, men varsamt.

Hans von Essen och hans hustru Emy Dickson initierade och finansierade många företeelser i trakten. Ålderdomshemmet från cirka 1910 nordväst om kyrkan bekostades av familjen, liksom restaureringen av kyrkobyggnaden i början av 1920-talet samt tillkomsten av ett församlingshem på 1950-talet. Familjen ägde även gårdarna Skämningsfors och Häldeholm, som de också rustade upp.

För övrigt omfattar hembygdsgården flera andra byggnader. I en av byggnaderna finns en utställning över äldre föremål från socknen. Bland annat visas en hästdragen vagn från Tidaholm. Hans von Essens far Hans Henrik von Essen var idérik och tack vare hans entreprenörskap etablerades en snickerifabrik med stor vagntillverkning i Tidaholm cirka 1870. En vida spridd produkt var den så kallade Tidaholmskärran som var en tvåhjulig vagn avsedd för en häst. von Essen var också av initiativtagarna bakom den framgångsrika Vulcans tändsticksfabrik i Tidaholm, även om han lämnade företaget tidigt. Hans Henrik von Essen kan därför betraktas som mannen bakom Tidaholms expansion från landsbygd till tätort.

I hembygdsgårdens hitflyttade smedja visas smedens och andra hantverkares redskap. Detta var en så kallad faktorismedja, som levererade material till Husqvarna faktori och dess vapentillverkning. Exempelvis har smedsläkten Blåberg tillverkat pistoldetaljer här i smedjan.

Den gamla folkskolan som ligger invid hembygdsgården hade en uthuslänga med brygghus, avträden med mera. I denna är nu även inrett en lanthandel och en servering.

I båthuset finns en utställning om fisket och båtbyggandet, som var så betydelsefullt i trakten. I museibyggnaden finns en utställning med berättelser och fotografier från Vätterns sjöfart. Hembygdsföreningens stora samlingar kring sjöfarten på Vättern är troligen det mest omfattande och därför unika.

Vägbeskrivning

Brandstorps hembygdsgård ligger cirka 25 kilometer norr om Habo. I höjd med Brandstorps samhälle finns det en vägskylt utefter länsväg 195 som anger avtagsvägen mot Brandstorps kyrka. Hembygdsgården och kyrkomiljön ligger cirka 1,5 kilometer väster om samhället och väg 195.

Gammal bild på ett trätält i skogen.

Gammal bild på en skog. I ena hörnet av bilden syns ett trätält.

Sliten träbåt i ett litet hus av trä.

Matbord i gammal stil.