Anpassad grundskola
Du som vårdnadshavare ansöker om skolgång i anpassad grundskola för ditt barn. Innan en elev tas emot i anpassad grundskola görs alltid en utredning som visar på om barnets inlärningssvårigheter beror på en intellektuell funktionsnedsättning eller inte. Vid utredning och mottagande av elev i anpassad skola finns specialpedagoger, psykolog, skolläkare och kurator att tillgå.
Habo kommun har en anpassad grundskola och fritidshem kopplad till den. Verksamheten som går under namnet Ängen är en del av Hagenskolan där även en tillhörande skolgård finns. Skolan tar emot elever från årskurs 1–9 i anpassad grundskola.
I anpassade grundskolan får ditt barn en utbildning och en undervisning som är anpassad till hens behov och förutsättningar. Utbildningen i anpassade grundskolan ger ditt barn viktiga kunskaper och värden, bidrar till personlig utveckling och social gemenskap och skapar en god grund för att ditt barn ska kunna delta aktivt i samhället. I anpassade grundskolan läser eleverna ämnen och ämnesområden. Om skolan bedömer att en elev inte kan tillgodogöra sig hela eller delar av utbildningen i anpassade grundskolans ämnen, kan eleven i stället läsa ämnesområden. Det är också möjligt att läsa en kombination av ämnen och ämnesområden.
Elever som läser ämnen i anpassad grundskola kan få sin undervisning i grundskoleklass. Där studerar eleven efter anpassade skolans kursplan och kunskapskrav i en vanlig grundskoleklass. Undervisningen sker i elevens vanliga skola och eleven deltar i klassens arbete.
Du som vårdnadshavare kan önska att ditt barn ska gå som integrerad elev i en grundskoleklass, men beslutet fattas av kommunen.
Fritidsverksamhet för elever i anpassad skola är förlagt intill skolenheten eller ett fritidshem som ligger nära hemmet. Kommunen har enligt skollagen skyldighet att erbjuda fritidshemsverksamhet till och med vårterminen det år då eleven fyller 13 år. Ungdomar över 13 år, som har en funktionsnedsättning och inte kan klara sig själva hemma, kan få så kallad korttidstillsyn.
Korttidstillsyn innebär en förlängning av fritidshemsverksamheten och ger ungdomar möjlighet till tillsyn före och efter skolans slut, under lovdagar, UFA-dagar och längre lov. Korttidstillsyn är inskrivet i lagen om stöd och service för vissa med funktionsvariation, LSS.
Ansökan om korttidstillsyn enligt LSS görs hos kommunens biståndshandläggare.
Anpassad gymnasieskola är en frivillig skolform. Den vänder sig till ungdomar vars skolplikt har upphört och som gått i anpassad grundskola. Anpassad gymnasieskola gäller också ungdomar som inte gått i gymnasieskolan för att de har en utvecklingsstörning. Anpassad gymnasieskola ska ge elever med utvecklingsstörning en utbildning som är anpassad till varje elevs förutsättningar och så långt som möjligt motsvara utbildningen i gymnasieskolan.
I de flesta fall kan elever som har gått i anpassad grundskola fortsätta i anpassad gymnasieskola. Hemkommunen kan i vissa fall behöva komplettera tidigare underlag inför bedömningen av om en elev tillhör målgruppen för anpassad gymnasieskola, 18 kapitlet 5 § skollagen.
Jönköpings kommun erbjuder nationella och individuella program. Anpassad gymnasieskola erbjuder utbildning som framförallt förbereder för arbete, fortsatta studier samhällsliv, vuxenliv och personlig utveckling.
Mer information om anpassad gymnasieskola i Jönköping kommun.