Så hjälper vi naturens hjältar, de vilda pollinatörerna!
Pollinering är nämligen en viktig ekosystemtjänst och avgörande för att människan ska kunna odla grödor och få tillgång till mat. En stor del av livsmedelsförsörjningen är beroende av pollinering och ungefär 90 % av jordens vilda växter får åtminstone delvis hjälp med pollinering av vilda pollinatörer.
Vad gör Habo kommun?
Pollinatörerna behöver livsmiljöer som innehåller strukturer som tillgodoser behovet av bra boplatser och goda möjligheter till föda. Tekniska förvaltningen och kommunledningsförvaltningen på Habo kommun jobbar i flera projekt för att stötta vilda pollinatörer:
”Nyskapande, skötsel och kampanj för att gynna tätortsnära pollinatörer i Habo” är ett projekt som pågått under 2 år. Under projektet har kommunen:
- anlagt ängar,
- bedrivit grässlåtter,
- skapat sandbäddar och ängsmarker,
- byggt och placerat ut insektshotell,
- anlagt rabatter med särskilt lämpliga blommor och andra växter.
Ett initiativ med bikupor har även prövats på kommunförrådets mark.
Under sommaren 2021 genomförde kommunen tävlingen om bästa trädgård för vilda pollinatörer i Habo.
Under projektet har kommunen även spridit information och kunskap kopplat till pollinering/ekosystemtjänster/biologisk mångfald på många olika sätt.
Med projektet ”Gynna vilda pollinatörer och pollinering - lekmiljöer” har kommunen:
- anlagt blomsterremsor med mager jord och planterat anpassade lökar och frön,
- skapat vedhögar för att ge boplatser,
- försett faunadepåer med ny död ved
- planterat träd och buskar som gynnar vilda pollinatörer.
Flera av dessa insatser har gjorts och ska göras vid befintliga lekmiljöer eller ska genomföras vid nyetableringar av lekmiljöer. Projektet pågår till och med 2023.
Kommunen har tagit fram ett 15-tal informationsskyltar, som finns på platser med stor exponering och genomströmning av barn, unga och vuxna. Kanske har du sett någon av dem?
Projektet ”Gynna vilda pollinatörer på Kärnekulla” innebär att kommunen ska anlägga enkla, robusta pedagogiska anläggningar/ytor som gynnar vilda pollinatörer när vi bygger ny skola och förskola på området Kärnekulla. Dessa ska både kunna användas i skolundervisningen och fungera som rekreationsplats för såväl elever och skolpersonal som pollinatörerna.
Detta projekt kommer att pågå ett par år framåt.
Alla tre projekten får finansiering genom LONA, statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt.
Vad kan du göra?
Här är några exempel:
- Tänk igenom hur din trädgård ser ut – kan de vilda pollinatörerna hitta både mat och boplats inom rimligt avstånd? Vilken typ av växter har du i trädgården? Finns blomning i trädgården under hela säsongen?
- Hoppa över att klippa hela gräsmattan och låt en del av den bli ängsmark!
- Byt växter med vänner och bekanta för att förnya din trädgård på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt!
Här kan du få veta mer:
Vad är en ekosystemtjänst?
Hur funkar pollinering?