Brandstorps kyrka
Länge fanns det ingen kyrka här, men på 1620-talet flyttade man hit ett medeltida timmerkapell. Detta kapell skall tidigare stått i byn Häldesholms by ett par kilometer söderut. I slutet av 1600-talet bedömde man att det visserligen fanns ett allmänt behov för ett kapell här, men att det befintliga var i uselt skick. Därför uppfördes en ny korskyrka här år 1694–98 och en av initiativtagarna till detta var jägmästaren Adolf Hård på Skämningsfors. Han dog under uppförandet och kom att begravas i den gravkammare som finns under kyrkan. I gravkammaren står ett tiotal kistor varan ett par är mycket konstfullt utformade och dekorerade med vapensköldar, inskriftstavlor och annan dekor.
Invändigt är Brandstorps kyrka dekorerad på 1740-talet med målningar av Jönköpingskonstnären Johan Kinnerus. Han hade några år tidigare medverkat vid utförandet av de välkända interiörmålningarna i Habo kyrka. Innan dess hade han också dekorerat kapellet i Fiskebäck – som i dag utgör Gustav Adolfs kyrka – men där har målningarna gått förlorade för länge sedan.
Det märkliga är att Kinnerus avbildade Brandstorps kyrka i sina takmålningar inne i kyrkan. I den norra korsarmens tak kan man se sockenkyrkan i den målning som konstnären gjort för att illustrera händelser ur Bibeln. Dessa bibelavsnitt berättar om Jesu uppståndelse och den yttersta dagen och visar när de gravlagda reser sig från sina gravar. Bilden visar att både kyrkans väggar och tak var rödfärgade på 1740-talet.
Ett par bildhuggare och målare förknippas med Brandstorps kyrka. Johan Ullberg, den äldre, var verksam i Västergötland omkring sekelskiftet 1700 och skapade predikstolen 1702 i Brandstorp. Johan Ullberg, den yngre, var troligen den förres son. Han levde i norra Skåne, men hade uppdrag i hela södra Sverige. Det är troligen han som är upphovsman till altaruppsatsen i Brandstorp. Det som talar för att han skapat altaruppsatsen är den välavvägda kompositionen, men de lite valhänt utförda gestalterna.
En nästan unik företeelse i Brandstorp är kyrkobalken. En kyrkobalk var en timrad avgränsning av en kyrkogård i stället för en stenmur. Sådana balkar förekom på många håll, även vid Habo och Gustav Adolfs kyrkor i närheten. Underhållet av balkarna var fördelat på respektive sockens bönder och många konflikter uppstod och det klagades ofta på bristande underhåll. Dessutom gick det år en hel del timmer. Sammantaget ledde detta till att det utfärdades ett kungligt påbud 1764 som förbjöd kyrkobalkarna. En del fick stå kvar en tid men balken i Brandstorp är en av ytterst få bevarade i landet. Det timrade bårhuset som ligger i anslutning till den västra kyrkobalken var tidigare ett magasin, men restaurerades och ändrade funktion 1936.
Kyrkans klockstapel, som uppfördes 1708, står för ovanlighetens skull utanför kyrkogården. Den försågs med brädinklädnad 1860.
Vägbeskrivning
Brandstorps kyrkomiljö ligger cirka 25 kilometer norr om Habo. I höjd med Brandstorps samhälle finns det en vägskylt utefter länsväg 195 som anger avtagsvägen mot Brandstorps kyrka. Kyrkomiljön ligger cirka 1,5 kilometer väster om samhället och väg 195.